McDonald's закрива свои обекти в САЩПредишна статия
Разкрива се нова възможност пред инвеститоритеСледваща статия
Горещи новини

20/06/24

Тежката съдба на американския долар

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

„Отхвърлянето на долара в световните икономически отношения е необратим процес, който по-специално се обяснява с това, че САЩ използват своята валута като средство за натиск върху други държави“. Това мнение изрази в авторската колонка на страниците на вестник Le Figaro неговият колумнист, експерт в областта на геополитиката Рено Жирар.

„Като превърнаха своята валута в инструмент за политически натиск върху други държави, американците, без да искат, започнаха световно движение за сваляне на царския долар", пише той. „Пълната де-доларизация няма да се случи за една нощ, но това очевидно е необратимо движение."

Като пример за натиск от страна на САЩ върху други страни Жирар цитира ситуацията, когато през 2014 г. BNP Paribas беше принудена да плати 9 млрд. USD глоба на Щатите за „законно, в съответствие с европейското и френското законодателство, финансирана в долара, изнесени от Куба, от Судан и Иран, въпреки че тези три държави бяха под американското ембарго“. Американското правосъдие прецени, че този случай е в неговата юрисдикция, тъй като транзакциите са извършени през сметката на BNP Paribas в Ню Йорк.

"Ето как американците наложиха правото си на други страни на планетата. И европейските компании бяха принудени да се съобразят. Видяхме това, когато напуснаха Иран през 2018 г., след като 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно анулира ядреното споразумение с Иран през 2015 г. “, припомня експертът. Следващата стъпка в „превръщането на долара в оръжие“ той нарече замразяването на доларовите резерви на Централната банка на Русия на фона на войната в Украйна. В тази връзка някои страни започнаха да намаляват търговията с американската валута. "Това прави сега Русия, както и Саудитска Арабия. Последната й сметка за петрол беше таксувана на Китай в юани", подчерта Жирар. "Освен това страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) планират да създадат своя собствена валута, за да финансират търговията си. КНР вече е разработила своя собствена електронна междубанкова система за сетълмент. Това е алтернатива на контролираната от Запада система SWIFT.“

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Новини на български

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930