Практики, които ще ви помогнат да си спечелите авторитет (ЧАСТ I)Предишна статия
Герджев: Колаборациите между малките пивовари са една чудесна практикаСледваща статия
Горещи новини

28/09/21

Практики, които ще ви помогнат да си спечелите авторитет (ЧАСТ II)

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Да си спечелите авторитет на работното място не е никак лесна задача, най-малкото защото в цял свят нивото на доверие и честност стремително падат. Ето и останалите практики, които е добре да приложите, ако искате да бъдете сигурни, че тези с които работите ви се доверяват. В случай, че ги изпълните, то вие повишавате със 16 пъти шансовете си да завоювате и съхраните доверието към себе си у другите хора.

Намерете баланс между откритост и дискретност

За да е всичко действително прозрачно, трябва да прецените кога си струва да сте уязвими и кога открити и кога трябва да запазите конфиденциалност. Вие си изграждате доверие, когато разкривате информация, помагаща на хората да разберат, какъв човек сте и какво мислите, а също и когато отказвате информация и изтъквате доводите си за тази конфиденциалност.

Очертайте и спазвайте границите на обмен на информация. Ясно давайте сигнали каква информация за себе си с кого ще споделяте. Разказвайки за себе си, например за семейството си, интересите си, социалния си живот и дори някои проблеми, вие демонстрирате какъв човек сте извън работното място, което ви позволява да създавате по-тесни връзки и доверие между вас и околните. Споделяйте работната информация, не я ползвайте като инструмент за оказване на влияние и не използвайте, за да демонстрирате, че знаете нещо, което другите не знаят. Ако съобщавате как се движат проектите и споделяте информация, която помага на другите да приемат решения, то те ще гледат на вас като на източник, заслужаващ доверие. И не на последно място – запазете конфиденциалността. Избягвайте сплетните и слуховете.

Изказвайте несъгласие, когато смятате нещо за нередно и предлагайте на другите да правят същото. Поощрявайте хората да не се страхуват да споделят мнението си или нестандартни идеи.

Ако полагате усилия да сте откровен с важните за вас хора и се притеснявате как те ще реагират, то най-вероятно това означава, че не сте спечелили тяхното доверие. Дори, ако не се чувствате сигурни, това не трябва да ви пречи да споделяте с тях идеи, които могат да спомогнат за тяхното развитие.

Изграждайте мостове

Най-важното, което ни показа изминалата година, това е колко фрагментарен стана светът. Бързаме да скочим на една или друга страна, обединявайки се с тези, които оценяват произтичащото като нас. Трудно е да си представим колко разпокъсани ще станат нашите организации, когато преминем към нова форма на работа. Но тези, които създават чувство на единение ще изградят повече доверие, спрямо тези, които поддържат резединение.

Превърнете съперниците в съмишленици. Голяма част от най-важната работа във всяка организация не се ограничава до функциите на един отдел.

Интересувайте се от другите (това ще подкрепи чувството на общност). Ние сме склонни да се доверяваме на тези, които ни дават възможност да се чувстваме сигурни, с тези, с които не се страхуваме да бъдем себе си. Гледайте и случаите, за да не изпуснете важни детайли за живота на колегите, които те споделят. Обсъждайте хобита, пътувания и лични дела. Всичко това укрепва принадлежността към екипа. Проявявайте интерес към това, което ви разказват и задавайте въпроси. Когато видят, че не сте безразлични към техните истории, те чувстват доброто отношение от ваша страна към тях. За организацията няма по-ценен ресурс от доверието. Във времена на безпрецедентна неопределеност е важно да извоювате и поддържате доверие у другите всеки ден. Ако искате да изградите кариера на влиятелен лидер, започнете със създаването на репутация на човек, заслужаващ доверие.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Новини на български

Facebook

Календар

септември 2021
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930