Илон Мъск съкращава 50% от персонала в TwitterПредишна статия
Amazon временно прекрати наемането на нови сътруднициСледваща статия
Горещи новини

21/04/24

Соларни ферми в космоса могат да доставят електричество на Земята

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Звучи твърде хубаво, за да е истина: план за събиране на слънчева енергия от космоса и доставянето й на Земята с помощта на микровълни, но това е нещо, което може да се случи още през 2035 г., според Мартин Солтау, съпредседател на Инициативата за космическа енергия (SEI).

SEI работи по проект, наречен Cassiopeia, който планира да разположи много на брой големи сателити във висока земна орбита. Веднъж разгърнати, сателитите ще събират слънчева енергия и ще я предават обратно на Земята. Потенциалът е почти неограничен. „На теория може да достави цялата необходима енергия на света през 2050 г.“, казва Солтау. Има достатъчно място в орбитата за слънчевите енергийни сателити“, казва г-н Солтау.

По-рано през текущата година британското правителство обяви финансиране от 3 милиона паунда за проекти за космическа слънчева енергия (SBSP) след инженерно проучване, проведено от консултантската компания Frazer-Nash, което заключи, че технологията е жизнеспособна. SEI се надява да получи голяма част от тези пари.

Сателитите му ще бъдат съставени от стотици хиляди малки идентични модули, произведени във фабрики на Земята и сглобени в космоса от автономни роботи, които също ще извършват обслужване и поддръжка.

Слънчевата енергия, събрана от сателитите, ще бъде преобразувана във високочестотни радиовълни и излъчена към коригираща антена на Земята, която ще преобразува радиовълните в електричество.

Всеки сателит може да достави около 2 GW мощност в мрежата, което прави всеки сателит сравним по изходна мощност с атомна електроцентрала.

Тук на Земята слънчевата светлина се разсейва от атмосферата, но в космоса идва директно от слънцето без смущения. Така че базиран в космоса слънчев панел може да събере много повече енергия от подобен по размер такъв на Земята.

Подобни проекти се разработват и на други места.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930