Саудитска арабия увеличи цените на петрола за Азия и ЕвропаПредишна статия
Най-голямата логистична база на Балканите е в БългарияСледваща статия
Горещи новини

22/03/23

Изпълнителният директор на Salesforce се готви за брутална рецесия

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Изпълнителният директор на Salesforce Марк Бениъф признава, че е бил неподготвен от драматичната промяна на пазарите и икономиката миналата година. Сега той се готви за рецесия, която може да съперничи на краха на dot-com и финансовата криза.

„2021-а беше най-добрата година, която технологиите някога са имали“, признава той в интервю, излъчено в подкаста „On With Kara Swisher“.

„Всички увеличавахме заетостта, за да се подготвим за още една подобна година, защото смятахме, че това вече е нормалната среда. Но след това започнахме да виждаме някои необичайни макро проблеми“, добавя Бениъф . „Валутата наистина започна да се променя агресивно. Видяхме, че инфлацията започна да нараства. Фондовият пазар на практика се срина. Средата за покупки се промени и особено главните изпълнителни директори станаха по-премерени.“

Технологичната индустрия процъфтява по време на пандемията. Компаниите създадоха инструменти за дистанционна работа и комбинация от ниски лихвени проценти, финансови стимули и федерални заеми доведоха до засилване на търсенето.

Всичко обаче се промени през 2022 г., когато инфлацията скочи до 40-годишен връх. Федералният резерв отговори, като повиши лихвените проценти до над 4,5% и продължава да го прави.

По-високите лихвени проценти насърчават спестяването над разходите и повишават разходите по заеми, което може да ограничи темпа на повишаване на цените. Но те също оказват влияние на активите и икономическия растеж, увеличавайки риска от рецесия.

Техническите шефове осъзнаха, че трябва да преработят стратегиите си, за да отразяват „новото нормално“, каза Бениъф .

В случая, Salesforce се отказа от целта си да достигне 50 млрд. долара годишен приход до 2026 г. и разпусна своя комитет по сливания и придобивания. Освен това съкрати около 8000 работни места – 10% от работната си сила. Тази година и планира да разшири оперативния си марж до поне 30% до първото тримесечие на 2025 г. Бениъф подчерта, че е ръководил отдел по управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) както по време на срива на dot-com, така и през Голямата рецесия. Той очаква да преодолее следващия спад по подобен начин. „Ключът е, че това не е първата ми рецесия“, каза той. „Минах през това през 2001 г. и 2002 г., когато беше изключително трудно. Преминахме през 2008 г. и 2009 г. Имахме същата ситуация. И ето ни днес – отново сме изправени пред трудна ситуация“, заключава той.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031