От велосипед с ракетно задвижване до бизнес за 4,1 милиарда долара (ЧАСТ I)Предишна статия
Китай разработи иновативен двулицев плат, който загрява и охлажда тялотоСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

От велосипед с ракетно задвижване до бизнес за 4,1 милиарда долара (ЧАСТ II)

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Конкуренти и нов космодрум

За периода 2016-2017 г. изстрелването на ракета Electron на Rocket Lab е струвало близо 5 милиона долара. Според експертите като конкуренция на Electron би могла да се яви само леката ракета Falcon 1 на SpaceX, с цена 7,9 милиона долара, ако до тогава е била произведена. Но поради липсата на търсене на този тип ракета през 2011 г. нейното разработване беше прекратено.

Питър Бек: „Има много прилики и разлики между нас и SpaceX. Обединява ни фактът, че сме единствените частни компании, които някога са изстреляли успешно ракета в орбита и са я върнали на Земята. Но нашите ракети-носители са проектирани за различни пазари. Докато SpaceX изгражда големи ракети, ние правим много по-малка ракета-носител, предназначена за малки сателити.“

През 2017 г. Rocket Lab привлече 75 млн. долара, а през 2018 г. – още 140 млн. долара. В списъка с инвеститорите се включиха австралийският фонд Future Fund, фирмите за рисков капитал Promus Ventures и Bessemer Venture Partners, компанията за разработка на роботи Khosla Ventures, както и инвеститори, чиито имената не се разкриват. Преди тези два кръга е имало още няколко инвестиции, но обемите им не са оповестени.

„Вложителите виждат, че стотици стартиращи компании, са готови да заменят многомилиардните устройства в геосинхронната орбита с наносателити. А Rocket Lab предоставя това и организира предсказуемите, достъпни и чести стартирания, които са така необходими за осъществяването на тези планове“, каза инвеститорът Дейвид Коуен от Bessemer Venture Partners.

През 2017 г. компанията е оценена на повече от 1 милиард долара, но не разкрива данните за следващите години.

С парите, получени от инвеститорите, фирмата премества седалището си в Калифорния, като наема помещение с площ от 14 000 кв. м. По същото време производството продължава да е в Нова Зеландия. Според Бек, Rocket Lab ще инвестира парите в стартови площадки, нови програми и усъвършенстване на ракетите Electron.

През 2019 г. по инициатива на Инженерния факултет на университета в Окланд, Бек получава титлата професор, въпреки че никога не е бил студент. Деканът на факултета Ник Смит казва, че разработките и постиженията на Бек му позволяват „да стане професор в своята област“.

В края на 2019 г. Rocket Lab отвори втори частен космодрум на остров Wallops в САЩ, специално за американските си клиенти, които искаха да провеждат изстрелвания от своя територия.

Новият космодрум е построен само за една година и там са построени и няколко хангара за съхранение на ракетите, за да се осигури бързото им изстрелване.

Първите клиенти на компанията на новия космодрум бяха ВВС на САЩ. Те планират да изстрелят кубсат STP-27RM като част от експеримента на 2 юли 2021 година.

През 2021 г. изстрелването на ракета Electron от собствения космодрум на Rocket Lab вече струва около 7 млн. долара. При конкурентът им Virgin Group изстрелването на ракетата LauncherOne, която може да извежда  в орбита сателити с тегло до 500 кг от борда на лайнера Boeing 747- 400, струва около 12-15 милиона долара.

Virgin Group може да извърши до 20 изстрелвания годишно, докато Rocket Lab се очаква да може да осигури 132 изстрелвания: 120 от тях от първата площадка в Нова Зеландия и 12 изстрелвания от космодрума в САЩ.

Другият конкурент на Rocket Lab, Vector Space Systems, събра около 100 милиона долара инвестиции за изстрелването на ракетата Vector-R с полезен товар от 60 кг, но компанията фалира. През март 2020 г. американската военно-индустриална корпорация Lockheed Martin я придоби за 4,25 млн. долара, за да продължи работата по ракетата.

Neutron и бъдещето на Rocket Lab

През 2020 г. Rocket Lab започна да разработва по-тежка ракета за повторно изстрелване Neutron. Осемтонният нов продукт е сравним по тегло с руския космически кораб „Союз“ заедно с три от неговите модули.

Планирано е изстрелването на ракетата да е през 2024 г. Основателят на SpaceX Илон Мъск поздрави Rocket Lab, но намекна, че Neutron изглежда като Falcon.

С височина от 40 метра и диаметър 4,5 метра, Neutron ще използва същата електроника като Electron, но различни двигатели. Освен това инженерите планират да използват различен материал на корпуса, тъй като съществуващата въглеродна сплав не е достатъчно устойчива към високи температури, например при навлизане в атмосферата.

Ракетата за многократна употреба Neutron ще може да изведе в орбита не само полезен товар от осем тона, но и хора. Въпреки че компанията на първия етап не възнамеряваше да разработва капсула за астронавти.

Преди това Питър Бек твърдеше, че предпочита да си изяде шапката, отколкото да направи ракета за многократна употреба. На презентацията на Neutron в официалния канал на Rocket Lab той всъщност изяде част от бейзболната си шапка, която беше смляна в блендер.

Понастоящем Питър Бек не може да посочи цената на Neutron, но твърди, че тя ще бъде по-малко от 60 млн. долара, които SpaceX харчи за Falcon 9.

На 1 март 2021 г. Rocket Lab обяви, че става публично достояние чрез SPAC, с помощта на компанията Vector Acquisition. Това е по-бързо от IPO: листването става чрез сливане със съществуваща публична компания.

Сделката донесе на Rocket Lab около 745 млн. долара инвестиции, като 200 милиона от тях се планират да бъдат изразходвани за разработването на нова ракета Neutron.

Самата компания Rocket Lab, като се вземат предвид дълговете, се оценява на 4,1 милиарда долара.

През 2021 г. Rocket Lab планира да изстреля от американския космодрум космически кораб с кубсат CAPSTONE в лунната орбита по програмата на NASA Launch Services. Според ръководителя на лунната програма на Rocket Lab Аманда Стайлз, в бъдеще изстрелванията ще се извършват „не само до Луната, но и до Венера и Марс“.

Питър Бек: „Виждам, че до Венера е лесно да се стигне. Всичко е относително, разбира се, но е много по-просто, отколкото до много други места в космоса. Това е нещото, което ние определено трябва да се опитаме да направим, ако имаме шанс.“ До 2027 г. Rocket Lab прогнозира приходи от 656 млн.долара. Според компанията до 2029 г. тя ще изведе в орбита с помощта на Neutron и другите свои ракети до 98% от общия брой на всички спътници в света, с изключение на най-тежките.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930