Фонтанът ди Треви събра повече пари от обикновен градски музейПредишна статия
Лидл България финансира 36 идеи на граждански организации (ВИДЕО)Следваща статия
Горещи новини

04/03/24

Nasekomo привлече инвестиции в размер на 8 милиона евро

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Биотехнологичната компания Nasekomo с гордост обяви  успешното приключване на кръг на финансиране от Серия А, осигурявайки 8 милиона евро капитал за роботизиране на биоконверсията на насекоми с помощта на AI. Инвестицията на Invenio Partners, частен капиталов фонд, фокусиран върху региона на Югоизточна Европа, заедно с други частни инвеститори, идва само месец след стратегическото партньорство на Nasekomo със Siemens.

Nasekomo ще използва значителния капиталов ресурс, за да постави началото на изграждането на широка мрежа от авангардни фабрики за биоконверсия на насекоми, създадени чрез франчайз модел в цяла Европа, с поглед към други континенти в близко бъдеще. След индустриалния демонстрационен център на Nasekomo в близост до София, през 2025 г. компанията планира откриването на втора производствена база, като тя също ще бъде в България, в партньорство с местен предприемач.

Мисията на компанията е да играе централна роля в индустриализацията на отглеждането на насекоми за висококачествено производство на протеини, което ще отговори на глобалното търсене на протеини и на предизвикателствата с достъпа до храна и проблемите с устойчивостта в производството на фуражи. Добивът на протеин от насекоми е устойчива алтернатива, която прилага модел на кръгово производство, насърчавайки практиките на кръгова икономика в земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Nasekomo е създадена през 2017 г. от серийните предприемачи Ксавие и Олга Марсенак и биолога Марк Болар с ангажимента за устойчив бизнес с положителна мисия. Основателите се стремят да бъдат пионери в патентовани роботизирани технологии, подпомагани от изкуствен интелект (AI), които да революционизират производството на фуражи чрез доставяне на по-висококачествен, устойчиво произведен протеин, съобразен с динамичните нужди на глобалното земеделие и животновъдство.

Ксавие Марсенак, съосновател и съизпълнителен директор на Nasekomo, изрази гордостта си от постиженията на компанията и нейното стратегическо партньорство с Invenio, заявявайки: „Ние твърдо вярваме, че нашите съвместни усилия ще доведат до успешното реализиране на амбициозната ни визия – да ускорим растежа на индустрията за насекоми като предоставяме пълен стартов комплект на новодошлите, което в нашия случай означава висококачествено селектирани ларви и специално разработената от нас технология за фабрики за биоконверсия от първата до последната стъпка."

Съоснователят и съизпълнителен директор Марк Болар добави: „Нашата цел е да позволим положителното влияние на насекомите върху хранителната верига по отношение наличието на хранителни вещества, качество и устойчивост. За да постигнем това, целим най-високо ниво на стандартизация и оптимизация на процесите в нашата предстояща мрежа от франчайзинг фабрики чрез генетика, автоматизация, дигитализация, решения, базирани на AI, и взаимосвързани операции.“

Станислав Николаев, партньор и главен оперативен директор в Invenio Partners, който ще се присъедини към Борда на директорите на Nasekomo, добави: „Биотехнологичната индустрия, с присъщата си устойчивост, е добре позиционирана като бързо и значително разрастваща се, което представлява изключителна възможност за инвеститорите, търсещи възвръщаемост в сферата на устойчивото производство. Тази инвестиция в Nasekomo подчертава нашия ангажимент в INVENIO Partners да подкрепяме пионерите, внедряващи най-новите технологии за подобряване на техните производствени процеси.“ Наскоро Nasekomo подписа споразумение с технологичния лидер Siemens за стратегическо партньорство, фокусирано върху цифровизацията на индустрията за насекоми.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031