Facebook тества реклама във виртуалната реалностПредишна статия
Историята на кафе паузатаСледваща статия
Горещи новини

25/10/21

Как дъждът, вятърът и жегата влияят на интернет връзката

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Често се случва по време на буря да се наблюдават смущения в интернет връзката. И това е напълно нормално – времето може да влияе на скоростта. Интернет се предава по различен начин – от медни проводници и съвременна оптична връзка, през Wi-Fi до микровълни и спътници.

По-голямата част от кабелите са разположени под земята. По време на проливен дъжд влагата може да пропие кабелите. Това може да наруши сигнала, а дори и да го прекъсне напълно. Под заплаха не е само домашният интернет. Дъждът може да повлияе и на безжичните връзки извън сградите. Капчиците дъжд могат частично да абсорбират сигнала и оттам да намалят покритието. Дори и след спирането на дъжда интернет връзката може да остане нарушена поради наличието на висока влажност.

Медните кабели

В случай, че се ползват ADSL или NBN-връзки, то в някои участъци те със сигурност ще са стари. Първоначално те са проектирани за пренос на глас, а не за данни.

Съществува и поведенчески фактор. Когато е дъждовно много от потребителите си стоят вкъщи и натоварват мрежата и скоростта неминуемо пада.

Жегата и вятъра

В някои региони на планетата проблем за добрата интернет връзка не е студът и дъждът, а жегата и вятъра. При такива условия оборудването работи по-бавно. Дори кабелите биват физически наранени.

Предаваният по спътник интернет в селските региони също е подложен на негативните атмосферни условия, като се има предвид, че сигналът преминава през големи въздушни територии, за да достигне до потребителя.

Обикновено вятърът не влияе на радиосигнала, но оборудването като например спътниковите чинии могат да се преместят, вибрират или дори да се огънат.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

октомври 2021
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031