Веригите за бързо хранене повишават заплатите за сметка на ценитеПредишна статия
Закъснения на плащанията между 15 - 17 март 2024 годинаСледваща статия
Горещи новини

21/04/24

Арестуваха бивш програмист на Googlе, крадял тайни свързани с ИИ в полза на китайски компании

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

На 6 март в САЩ арестуваха 38-годишен китайски гражданин – инж. Леон Динг, бивш софтуерен инженер на Google. Прокурорите го обвиниха по четири обвинения в кражба на търговски тайни, свързани с изкуствения интелект (ИИ), в полза на две китайски компании. Обвиняемият може да получи до 10 години затвор и глоба от 250 000 USD за всяко престъпление, съобщава аг. Reuters.

Американската прокуратура в Калифорния обвини бившия софтуерен инженер Леон Динг (Linwei Ding) в кражба на търговски тайни за изкуствен интелект от Alphabet (компанията майка на Googe).

Дийн е работил в Google от 2019 г. до началото на 2024 г. Той е обвинен в кражба на класифицирана информация в интерес на две китайски компании, за които тайно е работил, по четири точки. Програмист от Китай е заплашен с до 10 години затвор и глоба от 250 000 USD за всяко обвинение, пише Reuters.

Досието по случая предполага, че Дийн може да е откраднал подробна информация за хардуерната инфраструктура и платформа, която позволява на суперкомпютрите в центровете за данни на Google да обучават големи ИИ модели с помощта на машинно обучение. Откраднатите тайни включват информация за чипове, системи и софтуер за суперкомпютри, „способни да работят с най-новите технологии за машинно обучение и изкуствен интелект“, се казва в обвинителния акт. „Министерството на правосъдието просто няма да толерира кражба на нашите търговски тайни и разузнавателна информация“, каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд на пресконференция в Сан Франциско.

Google разработи някои от предполагаемо откраднатите конфигурации на чипове, за да получи предимство пред конкурентите си в облачните изчисления Amazon и Microsoft, които се опитват да намалят зависимостта си от чиповете на Nvidia със собствен дизайн. Смята се, че Динг е започнал да краде тайни през 2022 г., когато е получил предложение да стане технически директор на китайски технологичен стартъп.

До май 2023 г. той е изтеглил над 500 поверителни файла към себе си. По същото време Дийн основава собствена технологична компания. В нейния чат той разпространи документ, в който се казва: „Имаме опит с изчислителната платформа на Google за 10 000 карти; просто трябва да го възпроизведем и модернизираме.“ Google заподозря Дийн в кражба на технология през декември 2023 г. Компанията изее лаптопа му на 4 януари 2024 г., ден преди Дийн да планира да напусне компанията. Говорителят на Google Хосе Кастанеда каза: „След разследване открихме, че този служител е откраднал множество документи и бързо отнесохме въпроса към правоприлагащите органи.“

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930