Френската предприемаческа общност у нас – единна в лобирането за България (видео)Предишна статия
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български езикСледваща статия
Горещи новини

20/06/24

На 29 май връщат тленните останки на цар Фердинанд на родна земя

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Траурната церемония започва в 15.30 часа в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани.

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му – принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска.

На 29-ти май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“ около 15.00 часа.

Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца  „Врана“. Там ще бъде посрещната от цар Симеон II и царското семейство, заедно с Н.ВПр.  Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод  и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.

В Орденската зала на двореца доцент Ивайло Шалафов, директор на Фонд „Цар Борис и Царица Иоанна“ и професор Петър Стоянович, председател на Историческото общество на Фонда,  ще се срещнат с медиите.

Завръщането на най-дълго управлявалия монарх от Третото българско царство ще се случи 76 г. след смъртта му. С прибирането на костите на цар Фердинанд, България ще се запише като последната република в Европа, положила тази грижа в името на собствената си история и държавност. Поредица европейски държава прибраха и препогребаха останките не само на своите някогашни владетели, но и на техните родственици, умрели в чужбина поради различни обстоятелства.

" Не толкова желанието на цар Фердинанд да бъде погребан в България, колкото нашето чувство за дълг пред тези, които са я управлявали, повелява той да бъде погребан тук “, казва още през 2010 г. тогавашният председател на Първия инициативен комитет за връщането на тленните останки на цар Фердинанд,  д-р Гиньо Ганев, председател на Народното събрание и национален омбудсман.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Новини на български

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930