Закъснения на плащанията между 15 - 17 март 2024 годинаПредишна статия
Мащабни инвестиции в иновации, социални и екологични проекти в бирения сегментСледваща статия
Горещи новини

21/04/24

Все по-трудно е да се намерят IT специалисти в Дубай

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Днес ОАЕ е един от най-технологично напредналите и развити региони в света. Според проучване на Търговската камара на САЩ от ноември 2023 г. инвестициите в технологичния сектор на ОАЕ нарастват: IoT, AI, Cloud, киберсигурността, 5G, телекомуникациите и много други ИТ сектори се развиват активно. Например през 2019 г. Microsoft избра ОАЕ като втори регион за откриване на център за данни; през 2021 г. и 2022 г. Oracle и Amazon последваха примера на компанията.

Поради факта, че ОАЕ не само позволява транзакции с криптовалута в страната, но и активно насърчава развитието на индустрията, страната е привлекателен регион за криптовалута и базирани на блокчейн продукти. Централният офис на борсата за криптовалута ByBit се намира в Дубай, а световноизвестният Binance има център в страната и именно тук основателят на борсата Чанпен Джао е живял постоянно преди ареста си.

Високите технологии, лоялността на ОАЕ към създаването на голямо разнообразие от продукти, както и отвореността на региона към чужденци насърчават компании и специалисти от цял ​​свят да се преместят в страната. Над 88% от населението на ОАЕ са чужденци. Между другото, именно тази характеристика на региона до голяма степен определя правилата, по които съществува пазарът за наемане на ИТ в ОАЕ.

Факт е, че почти 60% от населението на емирствата идва от Индия, Бангладеш, Пакистан и други страни от Южна Азия. Много от тях търсят работа и затова активно отговарят на свободни работни места в региона, дори ако офертата не отговаря напълно на тяхната квалификация. Ето защо специалистите по човешки ресурси и мениджърите по наемане на персонал трябва да пресеят хиляди автобиографии и буквално да търсят ценни кандидати сред многото неподходящи кандидатури.

Освен това, тъй като ИТ пазарът в ОАЕ е привлекателен за стартиране на бизнес, тук са концентрирани голям брой ИТ компании, които се развиват бързо и, разбира се, активно наемат ИТ специалисти. Следователно, когато наемате редки и опитни ИТ специалисти, не само ще трябва да отсеете голям брой неподходящи автобиографии, но и да се състезавате за най-доброто с други ИТ компании.

Оказва се, че пазарът на ОАЕ, от една страна, е един от най-динамичните и перспективни за правене на бизнес и наемане на екип, а от друга, един от най-трудните региони поради високата конкуренция за кандидати и прекалено големия брой отговори от експати, които активно търсят работа.

Заплати в ИТ

Въпреки факта, че в ОАЕ има експати, които са готови да работят за относително ниски заплати, парадоксално това не помага на ИТ работодателите да спестят много от наемане в региона. Това се дължи главно на разходите за живот в ОАЕ. Индексът на разходите за живот в Дубай е 64.1 (колкото по-висок е индексът, толкова по-скъп е). Средната заплата в ОАЕ е 3407 USD.

Второ, ИТ специалисти, които знаят английски и следователно могат да работят за международна компания с център в ОАЕ, според опита на моята агенция струват средно 30% повече от специалисти без тези умения.

И накрая, трето: поради спецификата на индустрията, нейната невероятна скорост на развитие и необходимостта от постоянно усвояване на нови технологии, заплатите в ИТ като цяло напоследък растат, особено когато става дума за senior+ позиции.

Трудно е да се дадат конкретни цифри за заплатите в ОАЕ, всичко зависи много от индустрията, в която работи ИТ компанията, самата позиция, уменията на специалиста и финансовите възможности на компанията. Така например, един старши разработчик на Java може да получи $5000 или $15 000 за различни проекти.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930