Любопитни екологични факти за Олимпиадата в ТокиоПредишна статия
Глобяват с 300 млн. USD една от най-големите компании в светаСледваща статия
Горещи новини

28/09/21

Любомир Георгиев: Да си лидер означава преди всичко отговорност

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Любомир Георгиев е ръководител "Нови технологии и опаковки" в Девин ЕАД и отговаря за разработването и употребата на иновативни опаковъчни материали и технологии. Кариерата му започва в отдел "Опаковане" на българската пивоварна компания "Каменица", където от оператор на бутилираща линия достига до мениджърска позиция на национално ниво. По-късно работи по проекти за проучвания, развитие и иновации в отдел "Опаковане" за Molson Coors, а след това става технически ръководител на компанията в Уорингтън, Великобритания за цяла Европа. Георгиев има бакалавърска степен "Автоматика, информационна и управляваща техника" от Техническия университет в София и магистърска степен "Финансов мениджмънт" от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Господин Георгиев, бихте ли разказали малко повече за проектите на компанията в областта на устойчивото развитие?

Девин ЕАД е компанията-двигател на цялата категория на натурални минерални и изворни води в България. Да имаш лидерската позиция означава преди всичко отговорност и ние твърдо вярваме в това. Поставяме особен фокус върху това бизнесът ни да оперира по най-високите стандарти и с минимален отпечатък. Целият ни екип има сериозни амбиции да сме компания с положително въздействие, да сме извор на промяна и всеки ден всеки от нас работи за постигането на тази цел.

През 2020 г., независимо от всички предизвикателства, не изгубихме този фокус и изпълнихме редица проекти –  внедрихме в експлоатация две производствени линии от ново поколение с висок клас енергийна ефективност, както и с функционалност да отчитат разхода на енергия спрямо литър произведена напитка. Продължихме да оптимизираме материалите, които използваме за опаковане на нашите продукти и постигнахме значително намаление. Опаковките ни са 100% рециклируеми и са първите в сектора на натуралните води, които са 100% въглеродно неутрални. Те са най-големият носител на съобщението и от миналата година носят знака „Събирай разделно“ на етикета, за да окуражават потребителите ни да имат отговорно отношение към опаковката след консумация.

В град Девин използваме иновативна технология за мониторинг на чистота на околната среда – имаме кошери около вододайната зона на DEVIN Изворна. Събираме проби с прашеца на пчелите, който изследваме в лаборатория в Белгия за над 500 показателя – наличие на пестициди, тежки метали и други замърсявания. Досега не са открити наличия на такива, а благодарение на пчелите разбрахме, че над 80% от растителните видове в региона са диви, некултивирани. Това са само част от инициативите, които изпълняваме до момента, но със сигурност няма да се ограничим с тях. Тепърва ще обявим още проекти с фокус върху устойчивото развитие.

В областта на иновациите какви нови продукти да очакват потребителите?

Тази година въведохме ново поколение хидратация на пазара в България под марката DEVIN Mineral & Vitamins. Напитките са първите, създадени с българска натурална минерална вода, обогатена с витамини и микроелементи за поддържане на имунитета, за оптимален баланс в организма и добро настроение.

Предназначени са за ежедневието на всички, които държат на доброто настроение и търсят оптимален баланс между функционалност и освежаващ вкус. Без изкуствени оцветители, с малко калории и меки плодови вкусове, новата серия предоставя за първи път алтернатива на съществуващите безалкохолни напитки на пазара. Една опаковка осигурява 25% от препоръчителната дневна доза на витамини от групата В и 15% от препоръчителната дневна доза на цинк и селен. Продуктите са единствените у нас с българска натурална минерална вода и без изкуствени оцветители.

Както всички продукти на „Девин“ ЕАД, DEVIN Mineral & Vitamins са 100% неутрални по отношение на климата (т.е. всички емисии от целия жизнен цикъл на продукта са неутрализирани) и са в 100% рециклируема опаковка, включително капачката и етикета. 

Кои са най-новите иновации при бутилирането на водата, върху които работите? 

От години Девин ЕАД работи върху постоянно оптимизиране на опаковъчните материали – олекотяваме преформите на бутилките, първи намалихме височината на капачките и гърлото на бутилката, отново с цел употреба на по-малко материал. Продължаваме да работим върху това да използваме само 100% рециклируеми материали (включително капачката и етикета), да ползваме само необходимото количество опаковъчен материал, но без да се компрометира качеството на продукта. Ние сме сертифицирана въглеродно неутрална компания, която получава валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. Ние сме първата българска компания за бутилирана вода, която постига въглероден неутралитет, както на ниво компания, така и ниво продукт. Това означава, че нашите продукти са 100% неутрални по отношение на климата по целия жизнен цикъл на продукта: от транспорта на материали до нашата фабрика до производството на нашите води и доставката до всички търговски обекти в цялата страна.

От 2021 г. всяка покупка на бутилка с марка DEVIN е действие в подкрепа на климата.  Това постижение е резултат от дългогодишни усилия в едновременно няколко посоки. За да стане изцяло въглеродно неутрална компания, „Девин“ ЕАД първо изчислява пълния си въглероден отпечатък от производството до доставката на крайните продукти през 2019 г. и предприема конкретни стъпки за избягване и намаляване на по-голямата част от емисиите. Както се вижда от първия доклад за устойчиво развитие на компанията, публикуван в средата на 2020 г., средно за литър бутилирана вода, потреблението на енергия е спаднало с 5,4% само за една година. От 2020 г. заводът в Девин работи със 100% зелена електроенергия, постигайки намаление с повече от 6000 тона CO2 годишно (-18% от общия CO2 отпечатък на „Девин“). Компанията оптимизира процесите си на съхранение, товарене и транспортиране и ревизира политиката си на снабдяване, за да увеличи дела на местните доставчици и така да постигне по-кратък маршрут при доставки на стоки и материали за завода.

Още през 2019 г. 55% от доставчиците са били разположени в района на град Девин, а всички стратегически доставчици са в радиус от 500 км от завода. Нещо повече, 80% от тези стратегически доставчици са сертифицирани от EcoVadis, независима глобална платформа, използвана за устойчиво снабдяване. За да компенсираме количеството неизбежни въглеродни емисии от дистрибуцията и да постигнем пълна въглеродна неутралност, купуваме проверени въглеродни кредити за зелена енергия. Инвестицията също остава местна и е в най-големия вятърен парк в България – „Свети Никола“, опериран от AES.

Кой е най-правилният начин за съхраняване на вода и в какви опаковки?

Най-правилният начин за съхраняване на вода е описан на всеки етикет. Основният принцип за съхраняване на вода е да бъде на хладно, проветриво място без достъп на пряка слънчева светлина. От гледна точка на опаковката тя не е от значение, стига бутилираната вода да се съхранява правилно. В това отношение всеобщото схващане, че стъклената бутилка е по-добра опаковка от пластмасовата, не е вярно: при съхраняване на стъклена бутилка с вода на директна слънчева светлина, негативното въздействие ще бъде еднакво. Нещо повече, стъклените опаковки имат в пъти по-висок въглероден отпечатък спрямо пластмасовите, освен това са много тежки и неудобни, напр. когато потребителят е в движение.

Как се промени потреблението на вода след началото на пандемията като разфасовки, количество, доставка в търговската мрежа и други?

Натуралните води бяха особено засегнат от пандемията сегмент в категорията на напитките без алкохол – затварянето на офиси, ресторанти, барове, кафета, хотели и други обекти от типа on-the-go веднага доведоха до значителен спад в потреблението. Също така хората започнаха да ходят по-рядко до големите магазини и да купуват по-големи опаковки (5 л, 11 л), за да се запасят. Заради естеството на нашия продукт сме част от критичната инфраструктура на страната и е важно е да отбележа, че екипът на Девин ЕАД се погрижи да няма недостиг на вода по магазините в нито един момент от пандемията – нашите търговци бяха постоянно на терен, а производството вървеше без прекъсване.   

Работили сте над 13 години в проекти, свързани с опаковки в хранително-вкусовата промишленост. Кой е материалът на бъдещето в световен мащаб, който ще е по-екологичен и в същото време запазващ в най-висока степен полезните съставки на храните и течностите? Смея да кажа, че все още няма нов, универсален материал, който да служи еднакво добре за всички опаковки в хранително-вкусовата промишленост; да е лек, удобен и да пази на най-високо ниво безопасността и качествата на продукта. Различните субстанции имат изисквания за различен вид опаковъчен материал. Работи се много в търсене на алтернативи – инвестира се в нови разработки, но и в подобряване на съществуващите. От гледна точка на екологичния аспект е важна отговорността на всеки един от нас да събира разделно и да изхвърля опаковките в правилните цветни контейнери. Това е голямата възможност за пластмасовите опаковки да останат в употреба, да имат нов живот и да бъдат внедрени в други производства.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Новини на български

Facebook

Календар

септември 2021
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930