Как дъждът, вятърът и жегата влияят на интернет връзкатаПредишна статия
Биреният бранш отговаря на предизвикателствата с инвестиции за 77 милиона леваСледваща статия
Горещи новини

28/09/21

Историята на кафе паузата

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Ако преди пандемията сте работили в офис, то си спомняте приятните моменти на кафе паузата. На практика това беше неизменен елемент от работния ден. Като че ли така е било винаги. В действителност обаче това е сравнително ново явление. Историята на кафе паузата се е развила доста бързо.

Нескафето и Първата световна война

Това е сред историческите моменти и не е изненада, че е изиграл определена роля в отношението на човека към тонизиращата напитка. Сатори Като изобретява разтворимата версия на кафето няколко години преди Първата световна война – 1901 г. Така войниците, които са се намирали в чужбина, им е било по-лесно да правят напитката и да я консумират.

Именно това обяснява и факта защо американците наричат чашката нескафе cup of joe (Joe – използва се като име за американски войник). Тъй като кафето е било част от дажбата на всеки служещ, към него се пристрастяват много американски войници

Технология за повишаване производителността на труда

Веднага след войната се появяват автоматичните кафе машини и сваряването му е станало лесно и бързо. Работодателите са забелязали повишаване на производителността на труда, след като раотниците са консумирали кафе. Трудно е било да се определи кое е било причината за това – дали консумирането на ободряващата напитка или почивката на ума. Във всеки случай, американският бизнес се увлича по тенденцията за кафе паузите и в офисите започват да се появяват машини за варене на кафе.

Благодарение на масовото производство е можело бързо да се направи кафе, което буквално да се изпие "на крак".

Невероятно успешна маркетингова кампания

самият термин "кафе пауза" официално се появява през 1952 г. Pan American Coffee Bureau решават да пуснат маркетингова кампания, за да накарат работниците да правят кратки почивки през деня. А какво се съчетава най-добре с 15-минутното прекъсване на работния процес? Разбира се, кафето! Слогънът се оказва доста добър, макар и дълъг: "Направете си кафе пауза. Вземете си чаша кафе и всичко, което поискате!".

На служителите им харесало, а благодарение на маркетинговия бюджет от 2 млн. USD посланието е достигнало буквално до всеки. Да, кратките почивки са съществували и преди кафе паузите, но малко компании са ги описвали в трудовия договор. Pan American Coffee Bureau са се възползвали от тенденцията и я превръщат в културна норма.

Новите изисквания на профсъюзите

След кампанията кафе паузите се превръща в неизменен елемент от трудовия процес. Над 70% от компаниите започват да предлагат на своите служители кафе паузи.

Поредния преломен момент идва, когато Обединения профсъюз на работещите в автомобилната промишленост (United Auto Workers) настояват почивките официално да бъдат записани в трудовите договори. През 1964 г., когато съюзът си сътрудничи с трите най-големи автопроизводители, той заплашва компаниите със стачка, ако в договорите на работниците не бъдат официално записани почивките и не им бъде давана по чаша кафе.

След този момент кафе паузите стават официални. макар яхната продължителност да е била 12 минути, те се превръщат в културна норма.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Новини на български

Facebook

Календар

септември 2021
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930