Топ отбор от млади IT надежди се присъединява към екипа на Немечек БългарияПредишна статия
Gi Group затвърждава позицията си сред водещите глобални доставчици на трудовия пазарСледваща статия
Горещи новини

20/06/24

Китай ограничи износа на метали, необходими за производството на чипове

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Китай наложи ограничения върху износа на галий и германий, необходими за производството на полупроводници, чипове, електрически превозни средства и телекомуникации. От 1 август износът на двата метала, както и на техните химически съединения, ще бъде обект на експортен контрол и квалифициран като защита на националната сигурност на страната, се казва в изявлението Министерството на търговията, цитирано от China Daily.

Въпросните метали се използват и във военната индустрия. Сега, за да изнасят такива продукти, доставчиците ще трябва да получат лиценз от китайското министерство на търговията. За да направят това, трябва да предоставят подробна информация за чуждестранните купувачи и техните приложения.

Китай е един от най-големите доставчици на галий и германий на пазара, така че цените на тези метали може да се покачат, отбелязва агенция Bloomberg. Според британския аналитичен център Critical Minerals на Китай се падат около 94% от световното производство на галий.

Въпреки че галий и германий се произвеждат и другаде, купуването от Китай е по-изгодно, тъй като там те са относително евтини, докато добивът може да бъде доста скъп, пише агенцията. Статията също така отбелязва, че при ограничено предлагане по-високите цени могат да доведат до намалено производство в други страни. Директорът на Hallgarten & Co Кристофър Екълстоун в същото време смята, че подобна мярка може да доведе до намаляване на ролята на Китай на пазара на редки метали. „Когато цените вече не са задържани, внезапно става по-изгодно да се добиват тези метали на Запад. За кратко време ще получим по-висока цена, но след това господството на Китай на пазара се губи – същото се случи и преди с други вещества като антимон, волфрам и редкоземни елементи ”, каза той.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930