Герджев: Колаборациите между малките пивовари са една чудесна практикаПредишна статия
Невероятен успех на 4-дневна работна седмицаСледваща статия
Горещи новини

14/08/22

Печелившата схема на Уорън Бъфет

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Дейността на един от най-богатите хора на планетата предизвиква само възхищение и то справедливо. В продължение на всичките 50 години, през които той управлява Berkshire Hathaway, компанията отчита доходност надвишаваща индексът S&P 500 с над 10%. През този период много малко внимание се отделя на това как в действителност Бъфет ръководи организацията. И това донякъде е учудващо, като се има предвид, че неговата система на управление в други публични компании.

Berkshire Hathaway се характеризира с висока степен на децентрализация.  Над 8 дузини от неговите дъщерни дружества са напълно независими и почти не са под контрола на централния офис. Достатъчно е само редовно да предоставят финансовите отчети и да прехвърлят излишни средства, които към момента не са им необходими. Компанията майка не изисква от тях да предоставят бюджети, финансови прогнози или ключови документи. Berkshire Hathaway не разполага с централен маркетингов отдел, нито такъв за снабдяване, продажби и HR. Също така няма един общ юридически отдел, дори длъжност „главен юрист“.

Как работи компания подобна на ранга на General Electric, General Motors, IBM и Chevron? Има три особености:

1. Управлението се ползва с голямо доверие и съществена автономност.

Ръководителите на дъщерните предприятия общуват с Бъфет доста рядко – може би веднъж месечно или дори веднъж на тримесечие. И тъй като няма определен регламент кога да разговарят с Бъфет, ръководителите на отделните компании му звънят директно. Те наблягат на факта, че Бъфет няма навика да се меси в работата им. „Никой друг не би дал подобна свобода да ръководител на дъщерно дружество“, пояснява управител на една от фирмите.

Случите, в които Бъфет се намесва е рязък спад в приходите на дъщерните дружества, значително преразглеждане на финансовите показатели или събития, които имат пряко отношение към репутацията на дъщерните предприятия.

2. Дългосрочните инвестиционни цели спомагат да се подобри работата на компанията.

Berkshire Hathaway работи с по-дълги срокове на „хоризонта на инвестиции“, спрямо който и да е друг собственик на подобен по мащаби бизнес. Независимо от факта, че сроковете са доста широки (бел. ред. за някои от дъщерните дружества този срок е 3 години, но за други достига до 12 години), средният срок около 5 години. Това е повече спрямо други аналогични компании, които обикновено работят в условия на едногодишен хоризонт на инвестиции.

3. За компанията и нейната корпоративна култура от важно значение е етиката на водене на бизнеса.

Всички дъщерни дружества, които влизат в Berkshire Hathaway, са обединени от обща корпоративна култура, в чиято основа лежат принципи като честност, неподкупност, ориентираност към дългосрочна перспектива и повишено внимание към нуждите на клиентите. Тонът на общата култура се задава от компанията майка.

Бъфет изповядва три фундаментални идеи:

1. Пазете репутацията си!

2. Управлявайте бизнеса така, все едно това е единственото, с което разполагате в идните 50 години.

3. Честността над всичко!

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

август 2022
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031