Германски стартъп разработва ултраефективен екологичен метанолов катализаторПредишна статия
Близо 20% от българите спортуват само веднъж седмично - ВИДЕОСледваща статия
Горещи новини

04/03/24

Оценка на австрийския бизнес за българската икономическа реалност

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Близо 350 австрийски предприемача са допринесли за инвестиции от над 5 млрд. евро в България, като са дали работа на над 300 000 души. „Двустранните икономически отношения между двете държави се подобряват. За периода януари-октомври 2022 г. вносът на стоки от Австрия в България е 943 млн. EUR, което е ръст от 37% спрямо година по-рано. Стоките, които България е изнесла в Австрия са на стойност 791 млн. EUR, като тук увеличението на годишна база е 34%“, каза търговският съветник към Посолство на Австрия в България Филип Купфер по време на представянето на резултатите от проучване сред австрийския бизнес у нас.

„Традиционно забелязваме, че резултатите от проучването са по-положителни. Спокойно може да кажем, че австрийските фирми са коректни, тъй като дават насоки за това накъде се върви“, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.

„Много българи през последните години имаха възможността да работят и да се обучават в Австрия. Това дава възможности за развитие. Именно с тази синергия може да помагаме и на двете страни и да правим Европа по-силна. В моето портфолио основните отговорности касаят и оперативните програми. В този смисъл идентифицирахме на първо място възможностите всички компании в България да могат да се възползват от финансиране по отношение на дигитализацията и зеления преход“, каза Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Той припомни, че през миналата година България е одобрила и 10-те оперативни програми за новия програмен период. Там има огромен ресурс, който ще е наличен за финансиране на различни видове приоритети – зеления преход и дигитализацията.

„По отношение на въвеждането на еврото, служебният кабинет прави всичко разписано в националния план за въвеждане му и бяха подготвени и три закона, свързани с този процес, които са внесени в парламента“ припомни Пеканов.

Войната в Украйна и последствията от коронавируса несъмнено оказаха влияние върху всички икономически сектори в цял свят. Това са сред основните фактори, поради които 45% от австрийските предприемачи у нас да отчитат влошаване на бизнес климата, а 36% да не виждат промяна. Едва 19% отчитат подобрение.

Повечето ръководители на австрийски компании не отчитат напредък в сферата на регулациите и бюрокрацията (89%) и са разтревожени от липсата на предвидима икономическа политика (91%). Само 8% от тях виждат напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. В същото време представителите на австрийските компании оценяват като добра или много добра системата за данъци и мита у нас (81%). Малко над 70% от компаниите оценяват положително достъпа до кредити и капитал, а 68% са доволни от качеството на местните доставчици. Нивото на разходите за труд е оценено като добро или много добро от 65% от анкетираните.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031