Почина създателят на файловете с разширение MP3, ZIP и PDFПредишна статия
Саудитска арабия увеличи цените на петрола за Азия и ЕвропаСледваща статия
Горещи новини

22/03/23

Как Ares превърна частното кредитиране в най-успешния бизнес на Wallstreet

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

През 1986 г., авантюристично настроеният 13-годишен фен на New York Yankees – Майкъл Аругети решава да продава бейзболни карти на панаири за колекции през уикенда в предградията на Ню Йорк. По това време той печелеше хиляди долари чрез бизнеса си. Това му помогна да осъзнае, че продажбата на стотици карти на ниска цена е по-изгодна от маниакалното търсене на рядка карта на Ханк Арън, която го показва като начинаещ играч. Макар че такава карта можеше да струва десетки хиляди долари, беше почти невъзможно да се намери.

От 2018 г. Аругети е главен изпълнителен директор на Ares Management, компания за алтернативни инвестиции, фокусирана върху кредитирането. Постепенно се превърна в една от най-успешните фирми на Уолстрийт, но за разлика от по-утвърдените компании за частни капиталови инвестиции, Ares успя да се справи с трудностите с постоянни резултати.

Активите на базираната в Лос Анджелис компания са нараснали до 352 милиарда долара – трикратно за последните 5 години, с 214 милиарда долара в кредитния й бизнес, който предоставя заеми на неясни средни компании по света. Докато компании като KKR са известни с това, че правят смели залози на акции с неограничен потенциал за печалба, Ares е ограничен най-вече до плащането на лихви по заемите си, обвързани с основни лихвени проценти като LIBOR. Това подхожда доста добре на 2000 пенсионни фондове, застрахователни компании и други институционални клиенти.

„Хората са привлечени от дългосрочен доход. Много рано проповядвахме стойността на комбинирания подход“, казва 50-годишният Аругети, отбелязвайки бума в бизнеса, причинен от падащите фондови пазари и нарастващите лихвени проценти.

Арес със сигурност се откроява в списъка на Forbes "Financial All-Stars", който включва 50 глобални финансови компании в 7 сектора: банкиране, застраховане, капиталови пазари, потребителско финансиране, ипотеки, финтех и бизнес развитие. Според анализаторите на KBW тези компании имат силна петгодишна възвръщаемост, коригирана спрямо риска, както и множество впечатляващи основни показатели, включително съотношения дълг към собствен капитал и ръст на печалбите. Ares води списъка с кумулативна възвръщаемост от 316% за петте години, приключили през септември 2022 г., в сравнение с 56% за S&P 500.

Подобно на други успешни алтернативни инвестиционни компании, Ares се превърна във „фабрика за милиардери“. Аругети и съоснователите на компанията Бенет Розентал, 59, и Дейвид Каплан, 55, са милиардери според Forbes. Изпълнителният председател Антъни Реслер, основният собственик на Атланта Хоукс от NBA, се оценява на 6,6 милиарда долара.

Реслер е съосновател на Ares през 1997 г., когато е на 37 години, като заемно подразделение на Apollo Global Management, което основава през 1990 г. с колеги от Drexel Burnham Lambert под ръководството на Леон Блек. Преди колапса си през 1990 г. Drexel, воден от Майкъл Милкен, е пионер на пазара на боклуци. Пет години в Drexel осигуряват на Ressler интензивен курс по кредитиране.

„Този ​​клас активи ви принуди да бъдете анализатор, накара ви да разберете компаниите, защото исторически инвестиционното банкиране беше свързано с финансиране на компании от висок клас, което не изискваше много анализи“, казва 62-годишният Реслер. „Това стана основата на моята кариера и на компанията Ares. Разбирането и оценката на риска е това, с което си изкарваме прехраната.“

Настоящият облик на компанията започна да се оформя, когато Аругети и Кип Девир, днес ръководител на Ares Credit Group, и екип от колеги, включително съпредседателите на Ares Credit Group Майкъл Смит и Мичъл Голдщайн, се събраха през 2004 и 2005 г., за да създадат частна кредитен бизнес. Преди 20 години частното кредитиране беше чуждо понятие. Институционалните дългови инвеститори са склонни да купуват банкови заеми, които са били продавани от инвестиционните банки като ликвидни заеми. Ares е отстранил посредниците, като се е обърнал директно към бизнеса, за да получи заеми сами.

Подобно на борсовите анализатори, Ares извършва собствена оценка на риска, среща се с ръководството на компанията и се стреми към растеж, високи маржове и висока възвръщаемост на инвестирания капитал. През 2021 г. тя помогна за финансирането на придобиването от Thoma Bravo на Stamps.com – онлайн доставчик на услуги за взимане и доставка, за 6,6 милиарда долара. Microstar Logistics, една от най-големите компании за отдаване под наем на бурета за бира, се обърна към Ares за стотици милиони долари през заеми.

Почти всички инвестиционни предложения на Ares съдържат първостепенни обезпечени заеми с плаваща лихва, което означава, че са обезпечени с активите на кредитополучателя. Тази стабилност помогна на компанията да успее на нестабилни пазари. Тя набра 77 милиарда долара брутен нов капитал през 2021 г. и още 57 милиарда долара през 2022 г., а нейните приходи от такси за управленски услуги (компанията таксува между 0,35% и 1,5% върху заемните си средства) през последните 3 години са се удвоили, за да достигнат 2,1 милиарда долара.

Въпреки че кредитните услуги са основният източник на приходи на компанията, Ares също така разполага с 138 милиарда долара средства в други сегменти като недвижими имоти, инфраструктура и частен капитал. Списъкът включва фонд за „специални възможности“ на стойност 5,5 милиарда долара, който инвестира в преструктуриране. Залагането на фалирали преди това компании Frontier Communications и Hertz помогна на фонда да възвърне 25% годишно от 2019 г. Миналата година Ares създаде втори фонд за „специални възможности" в размер на 7,1 милиарда долара. Компанията също така разполага с 3,7 милиарда долара за инвестиране в спорт, медии и развлечения, след като взе дълг или миноритарни дялове в 19 такива компании, включително NHL клуб Ottawa Senators и Formula 1 отбор McLaren Racing. (Розентал също лично притежава значителен дял в един от футболните отбори от Мейджър Лийг на Лос Анджелис.) „Това са несвързани активи. Те имат стойност въз основа на тяхната рядкост“, казва Аругети. „Стойността на съдържанието нараства и забавленията, които не изискват сценарий, са по-уникални от спортните предавания на живо, просто не съществуват.“

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031