Българска компания предоставя GPS услуга за товарния транспорт в ЕСПредишна статия
Загорка Специално с нова лимитирана серия посветена на различни български градовеСледваща статия
Горещи новини

21/09/23

Жегата вдига разходите за заплати у нас средно с 0,6%

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Средно с 0,6% се увеличават разходите за заплати у нас заради високите температури от началото на май до началото на август. Това показва анализ на експертите на Allianz Trade, глобален лидер в застраховането на търговски кредити. Негативните последствия са изчислени на база научни изследвания, които доказват, че при горещо време продуктивността на труда намалява, заради необходимост от редуциране на работно време, забавяне на дейностите, повече грешки, както и заради ръст на допълнителни разходи за работодателите. Като особено проблематични се считат дните с температури над 32°C, като в България за периода 1 май – 4 август са отчетени 16 такива. Като взимат под внимание различни фактори, анализаторите на Allianz Trade прогнозират, че жегата може да доведе и до 0,4 процентни пункта загуби от БВП на страната.

Негативните последици за България обаче са по-малки от очакваните загуби заради високите температури на глобално ниво, където очакванията са за спад на БВП от 0,6 процентни пункта. По-тежка е и ситуацията в други държави от Южна Европа, като в Гърция увеличението на разходите за заплати се оценява на 1,4%, а свиването на БВП – с 0,9 процентни пункта. В Испания ситуацията е още по-сложна с 1,5% ръст на разходите за заплати и 1 процентен пункт загуба от БВП. В Италия очакванията са за 0,8% повече разходи за заплати и 0,5 процентни пункта намаляване на БВП. С 47 дни с температури над 32°C за разглеждания период икономическите последици в Китай са сериозни – 1,9% увеличени разходи за заплати и 1,3 процентни пункта загуба от БВП.

Докладът на Allianz Trade обръща внимание на притеснителните прогнози, според които глобалното затопляне може да доведе до общо намаление на работните часове по света с 2,2%, което е еквивалентно на 80 млн. позиции на пълно работно време.

“Използването на климатици не може да бъде просто и универсално решение на проблема. В някои случаи технологията не е приложима (работа на открито), а в други е финансово недостъпна. В същото време масовата употреба на климатици би увеличила значително потреблението на енергия. Това от своя страна може да доведе до ускоряване на глобалното затопляне, ако се използват големи количества изкопаеми горива. Затова бързото преминаване към зелени енергийни източници е от ключово значение.”, се казва още в доклада. Според експертите на Allianz Trade обаче съществуват възможности за редуциране на негативните последствия от високите температури с подходяща подготовка, тъй като за разлика от други природни бедствия, периодите на горещини могат да бъдат прогнозирани.  В дългосрочен план са необходими промени в градската среда, като технологични промени в сградите, повишаване на енергийната ефективност, иновации в инфраструктурата. В същото време следва да бъдат търсени нови решения за повишаване на производителността на труда, включително стратегии за промяна на работното време с увеличение в ранните сутрешни и късните вечерни часове. Това следва да бъде съобразено с конкретния контекст, да бъде въведено на правителствено и корпоративно ниво, както и да бъде отразено със съответните законодателни промени.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

септември 2023
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930