Българка на ключов пост в BayerПредишна статия
Почина създателят на файловете с разширение MP3, ZIP и PDFСледваща статия
Горещи новини

22/03/23

Акциите на Alibaba се сринаха след новината за преместване на централата

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Китайската платформа за електронна търговия Alibaba може да премести централата си в Сингапур. Въпреки факта, че по-късно тя отрече тези съобщения, акциите на Alibaba на пазара се сринаха със 7%.

Сградата на компанията в Сингапур на стойност 8.45 млн. юана е почти готова. Възможно е постройката да стане новата щаб квартира на Alibaba. Към днешна дата главният й офис е в Хангжу, като има и допълнителен голям офис в Хонг Конг.

Участниците на пазара реагираха изключително негативно на това съобщение от Alibaba, разглеждайки го като изявление за прехвърляне на бизнес в Сингапур от континентален Китай. В същото време корпорацията по-късно отрече тези спекулации, като каза, че в новия офис ще бъдат разположени само регионални подразделения.

След това ценните книжа на компанията успяха леко да коригират цената си и се върнаха до около 112 USD на акция. Това ниво обаче все още е много далеч от историческия връх от 300 USD, достигнат през октомври 2020 г.

Реакцията на фондовия пазар на евентуалното преместване на Alibaba в Сингапур е огромна. Дори в случай, че преместването се осъществи, то най-вероятно няма да има голям ефект върху работата на корпорацията. По-съществен фактор, повлиял на цената на акциите, беше новината, че съоснователят на Alibaba Джоузеф Цай е подал заявление за продажба на около 8% от дела си в компанията. Той продаде през 2022 г. ценни книжа на стойност поне 3,3 млрд. USD. Също така наскоро увеличи инвестициите извън Alibaba чрез семейна инвестиционна фирма.

Освен това в края на миналата година компанията отчете резултатите от първата половина на финансовата 2022-2023 г. Нетният й доход е намалял повече от 20 пъти на годишна база до едва 306 млн. USD. Засега ценните книжа на компанията остават под натиск от цялостната трудна ситуация на финансовите пазари. Поради геополитическата ситуация и намаляващото богатство на потребителите, търсенето на услуги за електронна търговия не остава на най-високото си ниво. Той достигна своя връх точно през 2020 г., когато в разгара на пандемия хората трябваше да се преориентират към онлайн търговията. Така че в близко бъдеще акциите на Alibaba едва ли ще успеят значително да поскъпнат и да продължат да се движат в диапазона от 110-120 USD за ценна книга.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2023
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031