Blomburg прогнозира дефолт на Русия от 150 млрд. USDПредишна статия
От ваксина срещу малария до термоядрена енергия: печелившите технологии на 2022 годинаСледваща статия
Горещи новини

17/05/22

5 държави с най-благоприятни условия за правене на крипто бизнес

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Някога крипто сферата се смяташе за напълно свободен пазар, но  последно време правителствата по света започнаха да обмислят регулирането му. Говорим за държави, в които можете законно да регистрирате крипто бизнес, с подкрепата на властите и доверието на потребителите.

Правният статут на криптовалутите се различава значително в различните юрисдикции. Ако някои държави затягат законодателството, други подкрепят развитието на блокчейн проекти. В някои страни криптовалутите вече имат статут на борсова стока или инвестиционен актив и се облагат с данък.

Къде е най-удачно да се развива крипто бизнес? Ето и ТОП 5 на държавите с най-добри възможности за това.

Литва

Страната има доста добро правно поле за стартиране на финтех бизнес, услуги за обмен на криптовалута или крипто портфейл.

Централната банка на Литва предоставя пълна подкрепа в развитието на финансови технологии, стартиращи криптовалути и небанкови услуги за извършване на плащания.

Получаването на лиценз за управление на криптовалути е доста просто. Необходими са четири неща.

 1. разработване на политика за борба с изпирането на пари и определяне как ще се прилага в дейността на дружеството;
 2. извършване на детайлна проверка на всеки клиент в съответствие с принципите на KYC, включително получаване на данни за произхода на средствата;
 3. собствен уеб ресурс;
 4. разрешение от органите за финансов мониторинг.

Литовският лиценз за стартиране на обмен на криптовалута предполага, че всички операции на компанията и свързаната с тях документация се изготвят под контрола на регулаторите.

Салвадор

Това е първата държава, която признава биткойн за държавна валута. Сега клиентите от различни страни могат да извършват бизнес, да купуват продукти и услуги, да инвестират в биткойни, както и легално да продават криптовалути и да получават приходи от тях. В това отношение лицензът за криптовалута на Ел Салвадор е най-добрият избор за инвеститора.

Предимства на Ел Салвадор за регистриране на бизнес с криптовалута:

 1. бързо развиваща се икономика;
 2. ниски данъци;
 3. финансова демокрация: преходът към цифрова валута направи електронните транзакции по-достъпни;
 4. възможността за директно взаимодействие с чуждестранни инвеститори: компания, регистрирана в Ел Салвадор, може да привлече инвестиции от създателите на добре познати платежни платформи или биткойн копачи.

Юрисдикцията на Ел Салвадор позволява на чуждестранните инвеститори свободно да извършват бизнес, легално да печелят от криптовалута и да ги харчат. 

Естония

През последните години Естония многократно беше призната за една от най-добрите държави за правене на бизнес в областта на блокчейн и криптовалути. След като получи лиценз в Естония, компанията може да предоставя следните услуги:

 1. електронни портфейли,
 2. борси за криптовалута,
 3. системи за плащане с криптовалута,
 4. платежни терминали за криптовалути.

Естония промени Закона за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма (MLTFPA). Новите промени ще разширят определението „услуги с виртуална валута“ и списъка с необходимите документи, ще увеличат уставния капитал, лицензионните и транзакционните такси, а също така ще задължат доставчиците да събират данни за подателите и получателите на средства.

Великобритания

В Обединеното кралство всеки, който иска да предоставя услуги, свързани с крипто активи, получава съответния лиценз от Органа за финансово поведение на Великобритания (FCA).

Надзорният орган контролира всички държави, участващи в придобиването и закупуването на криптовалути в съответствие с принципите на KYC. Прилага се и процедура за надлежна проверка за оценка на рисковете и отстраняване на откритите проблеми. Тези мерки са предназначени да възпрепятстват изпирането на пари и финансирането на незаконни транзакции.

Канада

Според последните промени в канадското законодателство местни и чуждестранни крипто платформи и компании, използващи криптовалути в своята дейност, имат статут на MSB (бизнес за парични услуги, оператор на пари). Това включва редица задължения, включително прилагане на програма за пълно съответствие и регистрация в Канадския център за анализ и отчитане на финансови транзакции (FINTRAC).

При създаване на компания в Канада се изисква регистрация във FINTRAC за следните дейности:

 1. копаене на криптовалути, получаване и продажба на обикновени монети;
 2. търговия (съгласно канадските закони, криптовалутите могат да се търгуват по същия начин като борсовите стоки);
 3. платежни услуги;
 4. терминали за плащане с криптовалута (в Канада е разрешено инсталирането на банкомати за криптовалути);
 5. борси за криптовалути.

Също така, лиценз FINTRAC се изисква за всеки, чиято дейност е свързана с областта на финансовите услуги, включително тези, предоставяни на жители на Канада от чужбина, независимо от провинцията.

Друг популярен вариант е да получите крипто лиценз офшорно. ОАЕ, Лабуан, Каймановите острови, Филипините, Мавриций и Вануату предприеха значителни стъпки в тази посока.

Очаква се много други страни официално да се присъединят към крипто общността през 2022 г. Регулирането на новата индустрия позволява на държавите ефективно да контролират циркулацията на криптовалути, да противодействат на прането на пари и финансирането на тероризма и да създават безопасна среда за инвестиране на средства. Чрез получаване на лиценз и работа в правно поле, крипто борсите и други доставчици на услуги могат да спечелят доверието на потребителите. Струва си да се отбележи положителна тенденция: с развитието на законодателството все повече и повече традиционни финансови институции и услуги могат да се присъединят към крипто сферата.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2022
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031