Печелившата схема на Уорън БъфетПредишна статия
Lenovo е най-добър работодател за хора с ограничени възможностиСледваща статия
Горещи новини

14/08/22

Невероятен успех на 4-дневна работна седмица

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Исландия проведе най-мащабния експеримент в света за 4-денвна работна седмица. То обхвана 1% от работното население на страната или 3000 души. Резултатите са повече от добри са изводите посочени в доклад изготвен от Асоциацията за устойчивост и демокрация на Исландия (Alda) и британския център Autonomy.

Експериментът е протекъл в периода 2015-2019 гг. Следва детайлен анализ на случилото се, за да се стигне днес до задълбочен анализ на поведението и работоспособността на въпросните служители – от учители до лекари в болници.

Експериментът е преминал в два етапа. В Първия участие са взели 2500 души, а във втория – 440. Работниците са преминали от 40-часова работна седмица на 35- или 36-часова такава като заплатата им не е била намалена. Всички участници са работили по обичайния си график – от 9.00 ч. до 17.00 ч., а други са давали нощни смени.

Резултатите сочат, че производителността не е намаляла. Тя е останала или същата, както когато са работили по 5 дни в седмицата, или дори се е повишила. При всички участници е отчетено намаляване на стреса, подобряване на самочувствието и оптимален баланс между работа и почивка.

На различните работни места служителите по различен начин са се адаптирали към намалената работна седмица. В някои случаи сътрудниците са започнали да делегират и да приоритизират задачите по-ефективно, преминавали са на по-кратки и фокусирани срещи, а някои са започнали да обсъждат служебните задачи по електронна поща.

Успехът на експеримента е дал възможност на исландските профсъюзи да постигнат намаляване на работната седмица на десетки хиляди техни членове от 2019 г. досега. Към момента на публикуване на резултатите 86% от работещото население в Исландия или вече работят по-малко, или имат право да го направят.

Авторите на експеримента предлагат резултатите от него да се използват като основа за въвеждането на 4-дневна работна седмица навсякъде по света. Изследването е доказало не само възможността да се работи един ден по-малко в седмицата, но и че това е един печеливш подход за компаниите.

Исландия не е първата, която прави подобен експеримент, но тя е тази, която реализира най-мащабния такъв. Преди Microsoft въведе по-малко работни дни в японския си офис. Това беше през 2019 г. Резултатът беше 40% ръст в производителността. Новозеландската фирма Perpetual Guardian премина към намалена работна седмица още през 2018 г. и повиши производителността си с 20%. По данни на международната работническа организация, по-кратката работна седмица прави служителите по-продуктивни и щастливи.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

август 2022
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031