Капсули за кафе ще правят и тест за коронавирусПредишна статия
Разследват най-голямата онлайн компания за доставка на храна в КитайСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

Шест съвета за управление на семейния бюджет

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Компетентното финансово управление ви позволява да контролирате разходите, да спестявате и да се подготвяте за непредвидени такива. За това е важно да оцените реалистично разходите и да не се страхувате да включите и останалите членове от семейството си в дискусията. Тези съвети ще ви помогнат да управлявате разумно семейния бюджет.

1. Направете списък на приходите и разходите

Първо, трябва подробно да запишете всички източници на парични постъпления, като заплати, инвестиции и обезщетения на всички работещи членове на семейството. Не забравяйте да посочите също така и източниците на доход от трети страни, например бизнес.

В графата с разходите включете наем или дивиденти, храна, вода, електричество, газ, телефон, кабелна ТВ, интернет, транспорт, облекло, гориво за автомобили, кредитни карти, плащания по заеми и дори почивка.

2. Планирайте реалистично разходите си

Когато оценявате предстоящите разходи, не забравяйте за подробностите. Често пъти хората забравят да вземат под внимание разходите за козметични услуги или фризьор, което може да доведе до прекомерно превишаване на бюджета. В този случай е по-добре да ограничите посещенията в салони за красота, отколкото напълно да се откажете от тях.

3. Баланс

След съставянето на списъка трябва да направите изчисление. Доходът непременно трябва да надвишава разходите. В противен случай ще е необходимо преразглеждане и намаляване на разходите. Опитайте се разумно да оцените точките, от които можете да спестите. Вместо да намалите бюджета си за хранителни стоки, можете да потърсите талони за отстъпка и/или промоции.

4. Включете семейството си

Включете близките в планирането на бюджета. Опитайте се заедно да размишлявате върху големите покупки и важните решения. По-младите членове на семейството е нужно да започнат да се обучават във финансова грамотност възможно от най-ранна възраст.

5. Не забравяйте да записвате разходите

Основният принцип на управлението на семейния бюджет е последователността. Важно е да развиете навика да записвате всички, което харчите през целия месец, за да не се отклонявате от планирания план.

6. Погрижете се за спестяванията

Разликата между приходите и разходите са месечните спестявания. Необходимо е да се стремим да гарантираме, че този показател винаги е максимално възможният. Желателно е той да бъде поне 10% от общия доход. Благодарение на тези спестявания можете да покриете разходи при извънредни ситуации или непредвидени обстоятелства, да инвестирате в нов бизнес или да изпълните желанията си.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930