Как ИИ може да определя и отговаря на потребителските нуждиПредишна статия
Васил Петров: На бирения пазар има съществена промяна при възприятията на консуматоритеСледваща статия
Горещи новини

21/04/24

Чувствителен риск от забавени плащания в две трети от секторите на българската икономика

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Рейтинговият доклад на Allianz Trade отчита подобрение спрямо миналата година само за Енергетика, която преминава в зоната на умерен риск

Заради предизвикателства на макроикономическо ниво до края на 2023 г. е възможно повишаване на риска и понижаване на рейтинги на сектори

Строителството е най-рисковият сектор в световен мащаб

Чувствителен риск от забавени плащания и лоши вземания в 11 сектора от българската икономика отчита регулярният рейтингов доклад* на глобалния лидер в застраховането на кредитен риск Allianz Trade. Така в предупредителната “оранжева” зона попадат близо две трети от наблюдаваните общо 18 сектора. Това са Автомобилостроене, Автомобилни части, Строителство, Транспорт, Химическа индустрия, Текстил, Металургия, Машиностроене и оборудване, Транспортно оборудване, Битови стоки и оборудване, Търговия.

Подобрение спрямо миналата година у нас се отчита само за сектор Енергетика, като той преминава към “жълтата зона” на умерен риск. Със същата оценка в България остават секторите Електроника, Производство на хартия, Компютърни технологии и телекоми, Фармацевтична индустрия, Селско стопанство и хранително-вкусова. Единственият сектор у нас, който попада в “зелената зона” на нисък риск, продължава да е Софтуер и ИТ услуги.

В същото време оценката на Allianz Trade за риска от забавени плащания и лоши вземания по сектори на глобално ниво показва, че най-обезпокоителна е ситуацията в Строителството, което единствено попада в червената зона на “висок риск”. Основна причина за това са динамичните промени в средата – лихвите по кредити, цените на различни пазари и сегменти, новите изисквания и регулации за зелена урбанизация, навлизането на „умни” сгради, недостигът на квалифицирана работна ръка и др. Повишен риск в световен план се индикира в още два сектора – Текстил и Металургия, въпреки че те все още остават в “оранжевата зона” на чувствителен риск. Най-стабилно е положението с разплащанията при компаниите от двата сектора, които са в “зелената зона” – Софтуер и ИТ услуги и Фармацевтична индустрия. На географски принцип най-висок към момента изглежда рискът в различните сектори в Латинска Америка.

Въпреки че засега на глобално ниво ситуацията се запазва сравнително стабилна, в доклада си анализаторите на Allianz Trade не изключват възможността до края на годината да се наложи понижаване на рейтинги на сектори в различни държави и на глобално ниво. Основна причина за това се очаква да бъдат сериозните предизвикателства пред компаниите на макроикономическо ниво. Сред проблематичните теми са осезаемото забавяне на икономическия ръст в световен мащаб до нивата от 2019 година, намаляването на приходите на бизнесите, увеличаването на лихвите, приближаването на редица европейски икономики до ръба на рецесията, намаляването на обема на търговията заради преориентирането на потребителските разходи от стоки към услуги след COVID кризата.

“Въпреки че в България засега нямаме сектор, който да попада в „червената зона” на най-висок риск, ситуацията изисква повишено внимание от страна на бизнеса, особено за компаниите, които имат и външнотърговски отношения. Сериозните предизвикателства на макроикономическо ниво и забавянето на ръста в Европа, където са локирани голяма част от партньорите на българските фирми, е предупредителен сигнал те да обърнат още повече внимание на събирането на вземанията си.”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България, вече опериращи под търговската марка Allianz Trade. “Застраховката на търговски кредити остава един от най-силните инструменти за защита на бизнеса особено в контекста на възможна рецесия. Освен това като международен лидер ние можем да бъдем от помощ още на ниво превенция на лоши вземания и забава на плащания, защото разполагаме с много сериозна база данни за актуалното състояние на над 80 млн. компании по цял свят, които могат да бъдат действащи или потенциални партньори на български фирми.”, допълва тя.

На ниво държава Allianz Trade запазва рейтинга на България** без промяна на B2 – “умерен риск” от забавени плащания и лоши вземания.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930