Съвкупният ефект от дейността на компаниите от модерната търговия надхвърля 11,8 млрд. леваПредишна статия
Единствената в България компания за производство на кафе инвестира 5 млн. лв. в нов цех за печене и опаковане (ВИДЕО)Следваща статия
Горещи новини

27/05/24

ФРЕНСКО-БЪЛГАРСКАТА ТЪРГОВСКА И ИНДУСТРИАЛНА КАМАРА ВРЪЧИ ЗА ПЕТИ ПЪТ СВОИТЕ ЕЖЕГОДНИ „НАГРАДИ ЗА ИНОВАЦИИ“

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Конкурсът на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) бе за компании и физически лица, които не са членове на организацията, а вниманието беше насочено към иновативните практики и решения, разработени от бизнеса за българския пазар. За първи път в рамките на церемонията беше организирана и дискусия на тема „Иновации“.

Тази година ФБТИК сключи и партньорство със Столична община и тяхната инициатива „Пясъчник за иновативни решения“, програма за пилотни проекти за тестване на иновативни технологични решения, свързани с градските предизвикателства. В рамките на партньорството г-н Никола Барбутов, заместник-кмет на Столична община в направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“, имаше удоволствието да обяви преселектирането на проекта на компания АIoT – платформа за ефективно управление на енергията, която използва най-новите
технологии за рационализиране на цифровизацията и устойчивостта в индустриални, търговски и жилищни имоти. Насочено към оптимизиране на разходите и инвестициите в динамичния енергиен пазар, това иновативно решение дава възможност на бизнеса да постигне енергийна ефективност, намаляване на разходите и стратегическо планиране чрез прогнози, базирани на данни.
Останалите награди тази година са разпределени в шест категории: „Иновативен проект“, „Иновативна идея“, „Стартъп“, „Проект за социална отговорност“, „Бизнес личност“ и „Специална награда на журито“.
Журито е в отделен състав за всяка категория – предприемачи, ръководители на големи международни компании, представители на икономически и дипломатически среди, както и експерти, които оцениха повече от 100 кандидатури, включили се в надпреварата.

Наградата в новата категория „Иновативна идея“ получи компанията „Eldrive“.
Eldrive и TOKI разработиха иновативен продукт, който намалява емисиите на парникови газове за всички потребители, които зареждат своите електромобили на обществената зарядна инфраструктура на Eldrive, правейки електрическата мобилност още по-чиста и същевременно подкрепяйки производителите на зелена енергия в България.

Призът в категория „Иновативен проект“ бе присъден на „Melexis” за MLX91230 – иновация, която беше пусната на пазара през септември 2023 г. Този пробивен продукт е резултат от няколкогодишната работа на техния екип и показва ангажимента на Melexis да бъде в челните редици на микроелектрониката. MLX91230 не е просто сензор; той е цифрово чудо, предназначено да предефинира начина, по който възприемаме сегашните сензорни технологии.

В категория „Стартъп“ беше отличена компанията „Capto Limited“ – ново поколение автоматизация RaaS (Robot as a Service), която създава роботи по поръчка за седмици и предоставя най-добрия абонаментен план за компаниите, за да автоматизират безпроблемно услугите и бизнес процесите си. „Odaya“ грабна отличието в категория „Проект за социална отговорност“ за техния продукт, който цели да върне България на картата на луксозния текстил, използвайки фини шевни техники като изцяло насърчава местните занаятчии от малките градове и села в България.

За „Бизнес личност“ на годината бе избран г-н Питър Рубен (Председател на Кънтри тийма на КВС Груп в България, Кънтри мениджър на КВС Груп в България, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на ОББ) за цялостния му принос при успешното придобиване и интегриране на Райфайзенбанк България, както и за дигитализирането на услугите на банката, благодарение на дигиталният асистент на ОББ, базиран на изкуствен интелект – Кейт. Също така Питър Рубен е носител на специалната награда за устойчиво банкиране в международния конкурс 2023 SDG Pioneers към Глобалния договор на ООН.
Кандидатурите в тази категория за първи път бяха представени с помощта на специално разработен за церемонията дигитален AI водещ.

„Специалната награда на журито“ отиде при „Proxiad SEE” за разработването на техния Health Tech проект, който е пример стратегическото планиране, умелото изпълнение и спазването на регулаторните стандарти. Проектът включва многостранен подход с професионалисти като специалисти по верификация и валидиране, както и биомедицински инженери, гарантиращи висококачествено и съвместимо медицинско оборудване и софтуер.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031