FTX ще възстанови на засегнатите клиенти с 18% повече париПредишна статия
Семейството е най-важната ценност за над 2/3 от българитеСледваща статия
Горещи новини

27/05/24

Трето издание на фестивала на светлините LUNAR (видео)

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Двадесет и две светлинни творби ще преобразят София и ще я превърнат в галерия под открито небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 г. Видео и статични 3D проекции върху сгради, светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу ще създадат паралелна реалност върху редица от любимите знакови сгради и паркове в столицата. Фестивалът на светлините „Лунар“ за първа година се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на туризма, заедно с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и Национален фонд “Култура”.

Над 20 артисти от цял свят ще представят своето изкуство в своеобразния 4,5-километров маршрут на събитието и новата обособена фестивална зона – Южен парк 2, напълно безплатно за всички жители и гости на града, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка една от четирите вечери.

Част от локациите са Национална галерия „Квадрат 500“, Градската градина, Българската академия на науките, Държавна агенция “Архиви” и Столичното ларго, площад „Славейков“ и паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, който ще оживее, подлезът между бул. “Васил Левски” и ул“ .Раковски”.

В началото на светлинното пътешествие публиката ще бъде посрещната от проекция върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia на сюрреалистичната творба “Пътешественик” на полския артист Ари Дикиер, който ще пресъздаде красотата и насладата от пътешествието – без значение крайната точка. Един от акцентите на фестивала „Лунар“ тази година е провеждането на финала на международния конкурс за видео 3D мапинг, организиран от MP-STUDIО, с подкрепата на Министерството на туризма. Значимият конкурс се провежда за втори път в България, а темата на тазгодишното издание “Митове и легенди” предизвика двадесет и девет артисти и артистични колективи от цял свят да разкажат чрез светлинно изкуство историите, които съпътстват техните култури.Автори от 18 държави заявиха участие в шампионата, вдъхновени от една от най-красивите столични сгради – тази на Регионалния исторически музей – София на пл. “Бански” №1. Авторските произведения на деветимата финалисти от България, Великобритания, Индонезия, Тайван, Тайланд, Полша и Украйна бяха избрани от петчленно жури, а творбите им ще преобразят бившата Централна минерална баня в дните между 9 и 12 май. В последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата големи победители.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031