Съдбата на киностудио “Аудиовидео Орфей” се решава идната седмицаПредишна статия
Българският пивоварски бранш е с най-висока репутация в Европа след ЧехияСледваща статия
Горещи новини

04/03/24

Смяната на работното място е все по-трудна

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Икономическите данни показват, че пазарът на труда в САЩ не е толкова благоприятен за търсещите работа и смяната на работа, както беше преди година или две, когато процентът на напусналите достигна рекордни нива и феноменът беше наречен Голямата оставка.

„По-малко хора напускат работата си, което е знак, че тези, които имат работа, им е сравнително трудно да си намерят нова или просто не предприемат този риск“, Ник Бункър, директор по икономически изследвания за Северна Америка в Indeed Hiring Lab, цитиран от Business Insider.

През последната година по-малко свободни работни места, по-ниски печалби на заплатите за сменили работа и опасения от рецесия доведоха до това, че повече работници остават на същата позиция, на която са били и досега. През 2022 г. рекорден брой свободни работни места донесе много възможности за тези, които искаха да сменят работата си.

Пазарът на труда все още е доста силен, въпреки че компаниите обявяват все по-малко свободни позиции и кандидатите за смяна на работа остават на място. Почти рекордно ниското ниво на безработица означаваше, че има по-малко хора, нуждаещи се от работа, които се състезаваха за работни места. Въпреки че нивото на безработица остава ниско в сравнение с историческите нива, то се повиши от 3,4% през януари до 3,7% през ноември.

В допълнение към новите данни за безработицата, последният доклад за заетостта показа, че през ноември са добавени 199 000 работни места в неселско стопанство в сравнение със 150 000 работни места, добавени през предходния месец.

По-специално някои групи работници може да са изправени пред по-труден път за смяна на работа. Бункър каза, че „е малко по-трудно да се намери работа, отколкото беше миналата година“, но нивото на трудност е подобно на това преди пандемията.

„Секторите, в които се наблюдава най-голям спад в обявите за работа, са по-вероятно да бъдат традиционни офис работни места“, каза Бункър, или такива, които потенциално могат да се извършват дистанционно.

За работни места, при които човек „се взира в екрана и пише неща“, Бункър каза, че „перспективите не са толкова големи, колкото са били и преди няколко години“.

Джулия Полак, главен икономист в ZipRecruiter споделя, че е по-лесно да се намерят работни места в някои индустрии, отколкото в други. „Все още може да се чувствате така, сякаш работодателите постилат червения килим вместо вас, ако сте медицински сестри“ и някои други медицински и здравни роли като медицински технолози.

Полак добавя, че "има последователно стабилно забавяне на пазара на труда" през последните 18 месеца. Въпреки това тя споделя, че преди 18 месеца тогавашният много горещ пазар на труда може да се опише като неустойчив и отбеляза, че търсещите работа също са имали „безпрецедентен лост“. „Работодателите не ухажват толкова агресивно нови служители“, допълва тя. Въпреки че Голямата оставка може да не се върне скоро, все още има надежда за американците, които търсят работа. Съотношението 1,3 работни места на безработен е по-високо от всяко ниво преди пандемията, според данни на BLS, датиращи от декември 2000 г. И ако умерено по-лош пазар на труда помогне на Федералния резерв да постигне желаното „меко приземяване“ и САЩ избягва рецесия, търсещите работа може да се окажат по-добре в дългосрочен план.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031