General Motors ще произвежда автомобили без волан и спирачкиПредишна статия
Asus разработва план за евакуация на бизнесаСледваща статия
Горещи новини

31/05/23

Русия няма заместител по отношение на газта за Европа

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Европейският съюз няма да може да намери аналог на доставяния от Русия газ. „Ресурсите, с които разполагаме в момента, са ограничени. Те не са достатъчни, за да заменят целия газ, който в момента получаваме от Руската федерация", каза Катрин Макгрегър, главен изпълнителен директор на френския енергиен концерн Engie в интервю за вестник Les Echos.

Според нея близо 40% от газа, който ЕС консумира, идва от Русия. "В някои страни от Източна Европа зависимостта е 100%. Спирането на доставките би имало тежки и много негативни последици", каза главният изпълнителен директор. Това ще доведе до поскъпване на тока, което ще се усети както от бизнеса, така и от домакинствата.

„Доставките на руски газ за Европа се извършват в нормален режим. „Газпром“ изпълнява своите договорни задължения, както винаги е правил“, каза Макгрегър. Според нея попълването на запасите в подготовка за зимата на 2022-2023 г. може да се превърне в проблем. „Намирането на необходимите обеми ще бъде много трудно, особено ако конфликтът в Украйна продължи. В този случай ще влезем в нова енергийна реалност с безпрецедентен тарифен шок, който несъмнено ще промени енергийния пейзаж за дълго време“, тя казах.

„Ако не получим повече газ от Русия, тогава властите може да ограничат търсенето, индустрията ще трябва временно да намали потреблението на газ, а французите ще трябва да намалят отоплението капацитета“, каза Макгрегър.

Попитана за възможността за замяна на газа с други източници на енергия, тя изключи въглищата поради въздействието им върху затоплянето на климата. „Освен това по отношение на въглищата ние зависим още повече от Русия“, напомни шефът на енергийния концерн. Главният изпълнителен директор също не вижда начин да отложи затварянето на атомната електроцентрала Engie в Белгия. „Този ​​въпрос не е на дневен ред“, каза Макгрегър.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2023
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031