Хоум офисът се превърна в златна мина за работодателитеПредишна статия
Капсули за кафе ще правят и тест за коронавирусСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

Работата не ви удовлетворява? Може би не съответства на личността ви

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Ако работата не ви удовлетворява, не бързайте да сменяте компанията и шефа си. Възможно е тя просто да не съответства на вашия тип личност. Съавторът на книгата Do What You Are: Discover the Perfect Career for You Through the Secrets of Personality Type Кели Тайгър твърди, че не всяка работа подхожда на всеки човек. Затова е много важно да определите какъв тип личност сте.

За да намерите подходящата за вас работа, Тайгър препоръчва провеждането на личностен тест. Той ще определи вашите силни и слаби страни и ще ви покаже кой от 16-те типа личност сте. Също така може да създадете примерен личностен тип на базата на своите предпочитания, които се образуват от 4 показателя:

1. Как комуникирате с околната среда и къде насочвате енергията си. Екстроверт (E — Extrovert) или интроверт (I — Introvert).

2. Каква информация възприемате най-лесно: материалната (S — Sensing) или интуитивната (N — Intuition).

3. Как променяте решението си: на базата на логика (T — Thinking) или на основата на емоции (F — Feeling).

4. Как се подготвяте към промяна на решенията: чрез рационално планиране (J — Judging) или без предварителна подготовка (P — Perceiving).

Типът личност се състои от комбинация от букви. Например INTJ или ESTP. Той ви помага да определите доколко ще бъдете удолетворени от една или друга работа. "Определени типове личности най-добре подхождат към конкретна професия. Във всяка индустрия има позиция за всеки", убедена е Тайгър. Според нея, хора с еднакъв темперамент, като правило разделят общи ценности, които им помагат да са успешни в определена работна среда. Така например сензорно-планиращият тип се доверява на фактите и проверените данни, а също така предпочита структурираността и реда. Такива хора ценят сигурността, спазват правилата и изискванията. На тях им подхожда работа с относително високо ниво на отговорност и точна система на подчиненост. Хора с подобен темперамент обикновено стават добри мениджъри и лидери.

Сензорно-импулсивният тип се съсредоточава върху чувствата. Тези хора са открити към възможностите и предпочитат гъвкавостта. За тях е от изключителна важност самостоятелността, разнообразието и активната дейност. Те често се превръщат в "пожарната" в компанията, бързо усещат кризисната ситуация и реагират на нея.

Интуитивно-чувствителният тип се стреми да намери смисъл и да построи взаимоотношения. Хората с подобен темперамент приемат решения на базата на собствените си ценности. Те са способни с лекота да решават конфликти и да организират ефективна работа в екип. За тях отлични са професиите, в които те показват индивидуалността си, а не рутината.

Интуитивно-логическият тип търси смисъла, но приема решенията на базата на логиката. Тези хора виждат общата картина и са открити за иновациите. На тях им подхожда работа, която им дава самостоятелност и възможност да създават и реализират идеи.

Обмислете решението за кариерното си развитие

Изборът на кариера зависи от редица фактори. както отбелязва Тайгър, в периода на израстване постоянно получаваме съвети за това какво трябва да правите. Обикновено съветите са на база добри подбуди, но могат да доведат до неправилен избор.

Но дори работата да не ви носи удолетвореност, радикалната промяна не е задължителна. "Вие може да останете в същия сектор, променяйки само задълженията или типа работа, спрямо това, което ви подхожда", казва Тайгър.

Типът личност не променя с времето, а само се развива. С възрастта предпочитанията се променят, тъй като човек се стреми към по-балансиран живот. Целта е самореализация – да бъде намерен баланс. "задайте си въпроса какво ви харесва най-много във вашата работа и стрували си нещо да се промени. Самопознанието носи голяма полза, но това може само вие да го постигнете", допълва Тайгър.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930