Учат ирландците как да пестят бензинПредишна статия
Американските компании искат да останат в РусияСледваща статия
Горещи новини

17/05/22

По-скъп чипс във Великобритания, заради санкции срещу Русия

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Цената на чипса във Великобритания може да се повиши през следващите шест месеца поради недостиг на слънчогледово масло, свързан с конфликта в Украйна. „Цената му вече се е повишила с 9.6% през последните 12 месеца поради рязкото покачване на цената на картофите, нарастващите разходи за енергия и проблемите с доставките след коронавируса. Но сега експертите по потребление предупреждават британците, че в рамките на шест месеца средната цена на чиповете може да нарасне с 2,2%", пише вестник Daily Mail, позовавайки се на експерти.

Според изданието поскъпването на растителното масло е основната причина за увеличението на цените, тъй като около 80% от световните доставки на слънчогледово масло идват от Украйна и Русия. Вестникът отбелязва, че производителите на картофи също са изправени пред нарастващи разходи за торове и енергия.

Най-големият производител на растително масло във Великобритания – Edible Oils, предупреди в началото на април, че до няколко седмици в Обединеното кралство ще свърши слънчогледово масло.

Годишната инфлация на Острова се ускори до 7% през март от 6,2% месец по-рано, като по този начин надмина рекорда от 1992 г., според Службата за национална статистика (ONS). В същото време потребителските цени се повишиха с 1.1% през март след покачване с 0.8% през февруари. Руският президент Владимир Путин заяви, че политиката на ограничаване и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите нанесоха сериозен удар върху цялата световна икономика. Според него основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора. Путин каза също, че САЩ и Европейският съюз на практика не са изпълнили задълженията си към Русия, замразявайки нейните валутни резерви.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2022
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031