Григор Димитров става глобален посланик на PayhawkПредишна статия
Kaufland срещу разхищението на храна (видео)Следваща статия
Горещи новини

27/05/24

Позитивни очаквания за успешен летен сезон

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

По Южното Черноморие има готовност за успешното и спокойно протичане на летния сезон. Това увериха министъра на туризма Евтим Милошев представителите на местните власти и контролните институции.

Очакванията са за един успешен летен сезон с ръст на записванията и готовност на институциите. Летище Бургас съобщи, че ще открият нови линии, а за сезона имат общо 85 дестинации от 25 държави. Отчетоха и 15% ръст на записванията от Великобритания. От май месец започват и чартърните полети.

С работната среща в Бургас с органите на местното самоуправление от Южното Черноморие и представители на контролните органи започна двудневната обиколка на министъра на туризма Евтим Милошев по Българското Черноморие, за да провери готовността за старта на Лято 2024.

Министър Милошев изрази увереност за успешен сезон на базата на данните до момента и подчерта, че морският туризъм представлява 70% от туризма у нас.

В разговорите се включиха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, както и кметове и представители на общините Поморие, Приморско, Несебър, Созопол и Царево.

Министър Милошев подчерта, че добрата комуникация е част от успешния туристически продукт и призова за прозрачност в работата на институциите.

“Много е важно вашата дейност да бъде видима, защото превенцията е много по-важна от наказанието. С вашата устойчива работа и добрата координация с другите контролни органи ще бъде защитен туристическият продукт, интересът на туристите, но и легално работещите бизнеси.” С тези думи се обърна министърът към представителите на регионалните звена на контролните органи.

През последните няколко години морските ни плажове по Южното Черноморие са изключително чисти, конкурентни на световно ниво и привлекателни за туристите, отбеляза директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. Той съобщи, че започват регулярни изследвания на морската водата по плажовете. И допълни, че РЗИ ще работят в тясно сътрудничество с РИОСВ, БАБХ, КЗП и др., за да се гарантира здравето на туристите.

Необходимостта от повече лекари и допълнителни спешни екипи е другият акцент, който бе поставен от д-р Паздеров и областния управител проф. Нейкова, които обещаха съдействие.

Особено внимание ще се отдели на правилното съхранение и обработка на хранителните продукти, увериха представителите на БАБХ. С повишено внимание ще се подходи към детските лагери, които са най-многобройни по южното крайбрежие.

От НАП съобщиха, че ще правят скрити и явни проверки, както всяка година, а най-честите нарушения са свързани с неиздаване на касов бон.

Ще бъдат осигурени и командировани допълнителни полицейски екипи на територията на курортите по време на летния туристически сезон, включително от други страни, които да се грижат за спокойствието на летуващите, увериха от Главна дирекция "Национална полиция“. Обезпечени са всички необходими полицейски щатове, а за сезона са командировани общо 428 полицаи. В курортите за най-натоварените месеци са командировани и 10 чуждестранни полицаи – от Чехия, Полша, Германия и Румъния. Работи се за облекчаване на трафика и намаляване на риска от ПТП, а в дните от петък до неделя ще има и ръчно регулиране на натоварените кръстовища, които предизвикват тапи и забавяне на туристите.

Дългоочакваният ремонт на Дюлинския проход, както и на Приморски проход по пътя Обзор – Слънчев бряг също бяха обявени на срещата като една позитивна новина.

Друг дългоочакван ремонт – този на пречиствателната станция на язовир “Ясна поляна”, ще осигури водоподаването за цялото южно крайбрежие.

Същевременно от Изпълнителна агенция "Морска администрация" съобщиха, че активно работят с концесионерите на плажове и разполагат с допълнителни спасителни катери в Несебър и Созопол, както и с доброволци спасители.

В срещата се включиха представители на Комисия за защита на потребителите, Българска агенция по безопасност на храните, Национална агенция по приходите, Дирекция за национален строителен контрол, Регионална здравна инспекция, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Главна дирекция "Национална полиция“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция "Морска администрация", Главна дирекция "Гранична полиция“, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031