Virgin Hyperloop пуска капсули за пътуване със скорост до 1200 км/чПредишна статия
От велосипед с ракетно задвижване до бизнес за 4,1 милиарда долара (ЧАСТ II)Следваща статия
Горещи новини

22/06/21

От велосипед с ракетно задвижване до бизнес за 4,1 милиарда долара (ЧАСТ I)

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Новозеландецът Питър Бек никога не е посещавал университет, но е получил званието професор, изстрелва десетки ракети в космоса и се надява да достигне Венера и Марс.

Първи изобретения

Питър Бек е роден в новозеландския град Инверкаргил през 1981 г. в семейство на инженери. На 15-годишна възраст той сам сглобява алуминиев велосипед от стари части, а на 18 – ракетен двигател и „домашно“ гориво за него. Всичко научава от книгите.

За да изпробва изобретението, Питър е прикрепил двигателя към велосипеда и с него достига скорост от почти 150 км/ч. Година по-късно, на състезание ускорява с въпросния велосипед до 140 км/ч за 5 секунди.

След като завършва гимназия, Бек отива да работи, като целта е да изучи инженерството на практика. Той сглобява стругове и строи яхти, а също така работи за Fisher & Paykel, компания за домакински уреди.

След това е поканен да работи като инженер в научно-изследователска държавна лаборатория. През деня работи по поръчки за лабораторията, а през нощта върху собствените си изобретения.

Колегите му го подкрепят: Бек е получил парче титан на стойност 2000 долара, което може да му бъде полезно за изобретения.

Питър Бек, основател на Rocket Lab: „Много е трудно да полетиш в космоса. Аз чувствах, че трябва да опростим този процес, и знаех, че за това трябва да построя сам ракета.“

През 2006 г. съпругата му е поканена на работа за един месец в САЩ. Питър Бек си взима почивка и лети с нея, където посещава научния център на NASA и офисите на производителите на космически технологии Boeing и Aerojet Rocketdyne.

Той е очаквал да види „енергични и ентусиазирани стартиращи компании“ и се е надявал да си намери нова работа, но подходите им му изглеждат остарели и Бек е разочарован.

Всяко изстрелване в космоса тогава е струвало между 100-300 млн. долара Поради цената и тромавия процес на издаване на разрешителни те са се извършвали веднъж месечно. Бек вярва, че цената за космическите пътувания може да бъде намалена.

Стартиране на фирмата Rocket Lab и първо изстрелване

През 2006 г. Питър Бек стартира фирмата Rocket Lab. Година по-късно той получава от правителството на Нова Зеландия без наем етаж в лабораторията, където преди е работил.

Парите за основаването на компанията и разработването на ракетата – 300 000 долара, Бек заема от семейството и от новозеландския предприемач Марк Рокет, който по-късно става съсобственик.

През 2009 г. Rocket Lab разработи първия прототип на ракетата Atea-1, чието име преведено от езика маори означава „космос“. Двустепенна ракета от въглеродни влакна с тегло 60 кг и диаметър 15 см е можела да вдигне полезен товар от 2 кг на височина 150 км.

Питър Бек: мисията на Rocket Lab е „да премахне бариерите пред търговията в космоса. За целта е необходимо да се осигурят условия за чести изстрелвания на малки спътници, така че полетите в космоса да са редовни. Ако хората получат търговски достъп до космоса, без да харчат милиарди долари, възможностите ще са безкрайни.“

За изстрелването на ракетата, компанията разработва нова формула за гориво специално за своите двигатели. Освен това фирмата е изобретила ново аблационно покритие за термична защита на горивната камера.

Инженерите са заменили металните части, използвани за отвеждане на газове под високо налягане, с въглеродни влакна и са инсталирали електрическа помпа, докато в същото време ракетите на другите компании са използвали по-скъпа механика.

Rocket Lab пусна прототипа Atea-1 на 30 ноември 2009 г. от новозеландския остров Грейт Меркурий, който е собственост на бизнесмена Майкъл Фей. Той е дал разрешение за изстрелване на ракетата в замяна на изпращането на домашни колбаси, увити във фолио в космоса. Фей смяташе, че би било добре да получиш колбаси, които са били в космоса, цитира го Bloomberg.

Шестметровата ракета успешно достигна заявената височина от 150 км и скорост, пет пъти по-голяма от скоростта на звука (5000 километра в час).

От 2009 до 2013 г. компанията работи по създаването на Atea-2, която трябваше да изведе в орбита 25 кг полезен товар, издигайки го на височина 250 км. По неизвестни причини обаче ракетата никога не е била изстреляна.

Разработване на Electron и собствен космодрум

През 2013 г. Rocket Lab започва да разработва нова ракета с по-голям полезен товар – Electron, на която се планира да се изпрати 150 кг полезен товар в орбита.

Всички части на ракетата са отпечатани 3D принтер. С височина от 17 м и диаметър от 1,2 м, оборудвана с двигатели на Rutherford, тя, според изчисленията, може да изведе товара на височина до 500 км.

Компанията провежда около 200 теста за 2 години, преди да инсталира тези двигатели в Electron. Подобно и други части, от основните компоненти на двигателя на Rocket Lab се отпечатват на 3D принтер като за създаването на частите за един двигател са необходими 24 часа.

През декември 2015 г. Rocket Lab сключва сделка на 6,95 милиона долара с NASA, обещавайки им през следващите 2 години да изведе своите сателити в околоземна орбита с помощта на Electron.

В същото време компанията решава да изгради свой собствен космодрум, за да не зависи от чуждите площадки за изстрелване. За място е избран новозеландският остров Mahia. „Въздушният трафик в този регион е рядък. Това ще позволи да се постигне най-високата честота на изстрелване в историята “, казва Бек.

В началото на 2016 г. Rocket Lab подписва споразумение за изстрелване с доставчика на аеронавигационни услуги Airways New Zealand и започна изграждането на стартова площадка.

Строежът продължава 2 години. На територията на космодрома са разположени стартова площадка, резервоари за съхранение на гориво и ракетен хангар, както и 2 стаи за наблюдение.

Бек твърди, че от новия космодрум компанията ще може да изстрелва до 120 пъти годишно своите ракети или веднъж на всеки 72 часа, но първоначално Rocket Lab се е насочила към пет изстрелвания на месец.

На 25 май 2017 г. от космодрума в Нова Зеландия е изстреляна първата ракета от серията Electron с кодово име „It’s a Test“ („Това е тест“). Тя успешно отдели първата и втората степен, изпълнявайки заданието, поставено от инженерите, но не успя да достигне орбитална скорост.

Втората експериментална ракета „Still Testing“ („Все още се тества“) е изстреляна на 21 януари 2018 г. Тя извежда в орбита 3 спътника, както и изпитателна апаратура.

През ноември Rocket Lab пусна третата си по ред и първа търговска ракета Electron, с името „It’s Business Time“ („Време за бизнес“). На нея в орбита са изстреляни 6 малки сателита – кубчета – от частните компании Spire Global, Tyvak Nano-Satellite Systems, Fleet Space Technologies.

Следващият старт се е състоял на 16 декември 2018 г. На Electron в орбита са изстреляни 13 кубически мини сателит на NASA. През следващите 2 години Rocket Lab има 13 старта: шест през 2019 г. и седем през 2020 г. Първоначално Питър Бек не е планирал да използва възвръщаеми ракети, но с цел икономия, Electron е модифициран през март 2020 г. Инженерите решават да използват повторно първата степен.

На 22 март 2021 г. е изстреляна 19-та ракета Electron „They Go Up So Fast“ („Те се качват толкова бързо“ ). По това време компанията е извела общо 104 кубсата в орбита.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930