5 държави с най-благоприятни условия за правене на крипто бизнесПредишна статия
„Предприемачеството е надценено“: рецептата за успех на основателя на Xiaomi – Лей ДжунСледваща статия
Горещи новини

31/05/23

От ваксина срещу малария до термоядрена енергия: печелившите технологии на 2022 година

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Всеки ден учени от цял ​​свят се опитват да подобрят живота на хората – разработвайки нови методи за лечение на болести и търсейки начини за намаляване на последиците от изменението на климата. Ето 10 важни разработки, които ще ни помогнат да се придвижим по пътя към решаването на тези и други проблеми.

Заместители на пароли

В продължение на десетилетия паролите се използват от почти всеки сайт. За да се отървете от тях завинаги ще ви помогнат новите типове оторизация: имейл известия, push уведомления и биометрично сканиране. Тези методи са не само по-прости, тъй като нищо не трябва да се запомня, но и като цяло са по-надеждни.

Проследяване на COVID-19

Пандемията доведе до безпрецедентно развитие в секвенирането на генома и значително разшири възможностите за провеждане на такъв тип мониторинг по целия свят. Това позволи на учените да проследяват разпространението на коронавируса и бързо да откриват новите му варианти.

Батерии с дълъг живот

Популярността на възобновяемата енергия расте в цял свят. Но какво ще правите, когато слънцето залезе и вятърът спре? Мрежовите оператори се нуждаят от начин за съхраняване на електроенергия и може би с това ще се справят новите батерии от желязо. Те могат да станат по-евтин и по-практичен аналог на другите устройства.

Ваксина срещу малария

Маларията убива над 600 000 души годишно, повечето от които са деца на възраст под пет години. Вече се появи първата в света ваксина срещу тази паразитна инфекция. Тя е разработвана в продължение на 5 години и е одобрена от СЗО през октомври 2021-ва. Тя може да спаси стотици хиляди животи всяка година.

Алгоритъмът proof-of-stake

Криптовалутите, в това число и биткойните, консумират големи количества електроенергия. Причината е в метода за потвърждаване на транзакциите, който изисква значителна изчислителна мощност. Алгоритъмът proof-of-stake (за доказване на залога) е предназначен да поправи това. През 2021 г. Ethereum планира да премине към тази система, което ще спомогне за намаляване на консумацията на електроенергия с 99,95%.

Хапчета против коронавирус

Pfizer разработи лекарство, което помага за ефективна защита срещу COVID-19, включително и най-новите му варианти. В комбинация с ваксинация, това лекарство има потенциала да помогне на света да победи пандемията.

Ефективни термоядрени реактори

В продължение на десетилетия перспективата за неограничено и безвъглеродно електричество вдъхновява изследователите да развиват термоядрената енергия. Стартъп Commonwealth Fusion Systems планира да започне използването и в началото на 2030 г. Компанията използва нов свръхмощен магнит, който ще направи реакторите по-малки и ще спести от производството им.

Синтетични данни за изкуствен интелект

За да обучите изкуствения интелект, имате нужда от огромно количество данни. Те обаче често са разхвърляни, отразяват пристрастия в реалния свят и предизвикват опасения относно поверителността.

За да избегнат това, някои компании започнаха да създават и продават синтетични данни. Те не са перфектни, но може да представляват най-добрия начин за обучение на ИИ.

Завод за събиране на въглерод от въздуха Намаляването на емисиите е ключова стъпка към смекчаването на изменението на климата. В ООН обаче смятат, че това няма да е достатъчно. За да се избегне катастрофално затопляне в бъдеще, въглеродният диоксид също трябва да бъде отстранен от въздуха. За това, в Исландия наскоро бе открит най-големият завод в света за събиране на въглерод от въздуха.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2023
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031