Намалява броят на българите, получаващи парично обезщетение за безработица по европейски регламентиПредишна статия
Най-голямата актуализация на iOS за iPhone в историятаСледваща статия
Горещи новини

20/06/24

Николай Банков: В България има огромен нереализиран потенциал в дърводобивния сектор

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Австрийската компания „Кроношпан“ е в България от 1997 г. Николай Банков е в управлението й от 2000 г. Роден е в Бургас. Завършва Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ в родния си град. През 1996 г. завършва с отличие Лесотехническия университет в София, специалност „Горско стопанство“. От 2003 г. заемам длъжността управител на дружеството.

Какви са очакванията за бранша през 2024 г.?

Предвид международната обстановка ни очаква една сложна година, изпълнена с предизвикателства. От една страна са военните конфликти, а от друга икономическата обстановка, най-вече в Европа. Очаквам продължаване на негативната тенденция на пазарите поне до средата на 2024 г. В страната имаме и сложна политическа обстановка, която също пречи на прогнозируемостта и планирането.

Къде стои България по отношение количеството на добива на дървесината, спрямо прираста на гората в Европа?

За съжаление, и тук сме на опашката. При среден добив на дървесина в Европа между 75-80% , ние добиваме едва около 50%, като за 2023 г. е отчетен и най-слабият добив за XXI век, а това определено е лоша новина. Липсата на грижа за гората е предпоставка за бъдещи здравословни проблеми – пожари, нападения от насекоми, гъбични заболяванеия, съхнене, а от друга страна означава и по-малко бизнес – по-малко приходи в бюджета, липса на поминък в заплашените от обезлюдяване региони. Тук като добра практика може да посочим Австрия. Тя добива около 90% от прираста си, има силно развита икономика, а е сред страните с най-ниска климатична узявимост.

Какво е количеството на преработка на рециклирана дървесина в Кроношпан, за 2023 г. спрямо 2022 г.?

През 2023 г. сме рециклирали близо 35 000 тона дървесни отпадъци от бита, строителството, индустрията и от опаковки, което е с близо 40% повече от 2022 г. Това означава с 40% по-малко разходи за общините за депониране, ФПЧ (фини прахови частици) от нерегламентирано изгаряне и незаконни сметища, спрямо постигнатото през 2022 г. 

Приема ли се положително изграждането на депата за дървени отпадъци от общините и с колко общини работите в момента?

Кроношпан се явява естествен партньор на общините по отношение оползотворяването на  дървесните отпадъци и единствена алтернатива. Само ние притежаваме в страната инсталирани мощности за висококачествено рециклиране на дървесни отпадъци, отговорящи на всички нормативни изисквания. Единствените притежатели сме и на сертификат по FSC® за проследяване на веригата и рециклиране на дървесни отпадъци. Имаме сключени меморандуми за сътрудничество с 40 общини и успешно си партнираме за изпълнение на Европейските цели, спазвайки йерархията за управление на отпадъците.

В кои градове Кроношпан има изградени депа и те могат ли да се използват и за предаване на дървесни отпадъци от гражданите?

Към момента, освен в градовете с изградени производствени мощности Бургас и Велико Търново, имаме площадки за събиране и третиране на дървесни отпадъци в кв. Кремиковци, гр. София и с. Царацово, гр. Пловдив. В края на декември 2023 г. отворихме такава и в гр. Варна.

За 2024 г. сме планирали отваряне на още две в близост до големи градове в страната. На всяка площадка гражданите и фирмите могат да си предадат дървесните отпадъци за рециклиране напълно безвъзмездно.

Какви са плановете ви за завода в Бургас и смятате ли да закривате производства там?

Заводът в Бургас е един от най-малките в групата, но е от най-важните за нас. В момента там произвеждаме OSB плочи, които се използват в строителството. Благодарение на доброто си местоположение успяваме да ги реализираме в цял свят.

Нямаме планове да затваряме завода, напротив – през миналата година инвестирахме над 3,5 млн. лв. във фотоволтаична инсталация за да го направим още по-рентабилен. Също така имаме добре обучен екип, а както знаете, служителите са едно от най-важните конкуренти предимства, от което не мислим да се отказваме.

Къде срещате трудности/проблеми в работата си?

Може би да започнем със суровината – имаме перманенто проблеми с осигуряването и то при положение, че в страната има огромен нереализиран потенциал. От една страна причината е в неизпълнението на плановете за добив – най-вече поради липсата на дърводобивен капацитет и материална обезпеченост в дърводобивния сектор, но и в неразбирането и лошия имидж на горското стопанство в обществото. А истината е, че ако искаме да имаме здрави гори, трябва да ги стопанисваме интензивно.

Другият проблем е с най-приоритетния за нас ресурс – дървесните отпадъци, които рециклираме. Все още голямата част от тях отиват за нерегламентирано изгаряне, замърсявайки атмосферния въздух или се депонират, което е огромен разхода за общините. Все още в над 200 общини няма въведено разделно събиране, все още в страната се депонира над  60% от битовия отпадък, а целта е под 10% ?!! Тук водеща роля трабва да имат гражданите, общините и контролните органи.

Разбира се, изпитваме трудности и с привличането на кадри, както и с несигурността и непредвидимостта в страната. Транспортирането на готовата ни продукция с камиони извън страната също е предизвикателство.

Но завършвам като умерен оптимист, че можем да правим производство и бизнес в страната, превръщайки я в по-добро място за живеене.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Новини на български

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930