Изказване на председателя на ФЕД предизвика загуби от 78 млрд. USD на най-богатите хора на светаПредишна статия
Нидерландски студенти създадоха кола, консумираща въглеродСледваща статия
Горещи новини

27/05/24

Нестандартните активи: как да изберете брилянти за инвестиция

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Диамантите са надеждна алтернатива за спестяване на пари от няколко века насам и не са много податливи на кризи. Пандемията доведе до временен спад на цените на скъпоценните камъни, но към края на 2021 г. стойността им надхвърли тази от 2019 г. Специалисти в бранша са на мнение, че значението на диамантите като инструмент за спестяване само ще расте, но е важно потенциалните купувачи да избягват някои основни грешки.

Стойността на диамантите непрекъснато нараства през цялата история. Дори през пролетта на 2020 г., в разгара на пандемията и блокирането на страната, цената на камъните падна само с 5-9% (в зависимост от категорията).

Нека да разгледаме динамиката на конкретен пример: в средата на март 2020 г. цената на камък с висока производителност с тегло 3 карата според ценовата листа на международната агенция Rapaport Diamond Report беше 61 000 долара за карат. На 20 март 2020 г. той падна до 56 500 долара за карат. Сега обаче такъв диамант не само си върна стойността, но и надхвърли нивото отпреди пандемията от коронавиурса и струва 70 000 дорала за карат.

За последните шест месеца инвестиционно атрактивните камъни са поскъпнали с 10%. Каква е причината за малкия спад и бързото възстановяване? Има две обяснения за това – фундаментално и локално.

Ако говорим за глобални процеси, всяка година в света има все по-малко камъни, находищата постепенно се изчерпват, а цената на естествените диаманти расте. Австралия през първата половина на 2020 г. напълно спря работата на полетата си, в Африка дейността на минните компании спадна наполовина. Виждаме и спад в разходите за проучване на нови полета: през 2021 г. те възлизат на 202 милиона долара – близо пет пъти по-малко от 2008 г. (986 милиона долара). Това означава, че шансовете за откриване на нова голяма диамантена кимберлитова тръба в света през следващите десетилетия са много малки.

Вторият фактор за покачването на цените е затварянето на цеховете за рязане на брилянти в Индия. Факт е, че около 80% от диамантите, добивани в света, се обработват в тази страна и през 2020 г. имаше строг локдаун за дълъг период от време. Работилниците, където работниците седят близо един до друг в общи стаи, бяха сред първите, които бяха принудени да спрат работа. Сега се възстановява работата на цеховете, има повече суровини на пазара, почти никой не се сеща за коронавирусните ограничения.

Как да купя най-добрия диамант

Към покупката на диаманти трябва да се подхожда като към придобиване на класически инвестиционни инструменти – ценни книжа, злато, валута и недвижими имоти. Факт е, че това е абсолютно нестандартен актив, който освен това няма ясни и разбираеми правила за придобиване и продажба.

Въпреки това, с правилния подход, камъните все още могат да се превърнат в защитен финансов инструмент. Тяхното несъмнено предимство е ликвидността: цените ще се повишат поради изключителния недостиг на суровината, стабилно търсене и мобилност – няколко милиона долара могат да се поберат в кибритена кутия. Освен това, за разлика от луксозните недвижими имоти или луксозните автомобили, сравними по цена, притежаването на скъпоценни камъни не ви задължава да плащате годишни данъци, което значително увеличава инвестиционната привлекателност, особено в дългосрочен план.

Няма единни стандарти, когато става въпрос за обективна оценка на камъните и в резултат на това един и същ камък може да струва както 1000 долара, така и 2500 долара. Диаманти могат да бъдат купени само със сертификат на GIA (Gemological Institute of America). Само документ от тази лаборатория се признава от търговците по целия свят. Има и други авторитетни организации, например HRD (High Diamond Council). Сертификатът от HRD обаче не е толкова универсален и доста рядък, за разлика от GIA.

Камъните са много различни един от друг. И факторът тегло при избора изобщо не е основен – три-четири каратов диамант с откровено лоши параметри може да струва 300-400 долара. Цената на камък със същия размер, но с прилично качество, достига десетки хиляди долари.

Съветът към начинаещите инвеститори е да купят кръгъл диамант, разфасовки от клас „Отлично“ или „Много добро“. Характеристиките на цвета и чистотата трябва да бъдат избрани възможно най-високи. Цветът на камъка трябва да е в диапазона от D до G, а чистотата да е от IF до VS1. Не трябва да се забравя за наличието на флуоресценция (способността да свети в ултравиолетовото) на камъка – силното сияние намалява цената. И накрая теглото. С цел спестяване на пари, съветът на специалисти е да се купят камъни от поне 3, а за предпочитане 5 карата. Диамантите до 3 карата могат да се считат по-скоро за подарък. Според ценовата листа на Rapaport Diamond Report, такъв камък може да струва 70 000 долара на карат, тоест само 210 000 долара.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031