Спад на пазара на етерични маслаПредишна статия
Шеф Илиян Александров: Храната трябва да бъде празник за сетивата (ВИДЕО)Следваща статия
Горещи новини

04/03/24

Нерешаването на проблемите в енергетиката, могат да принудят България да внася ток (ВИДЕО)

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Няколко са важните проблеми пред българската енергетика и тяхното нерешаване може да принуди страната ни да внася ток, а това ще принуди всеки един българин да плаща повече за електроенергия. Единият е строителство на АЕЦ, което няма как да се случи в рамките на затварянето на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, планирани съответно за 2027 и 2029 гг.

Другият проблем е какво ще се прави с отработеното ядрено гориво, с отпадъците. От 2015 г. не сме изнасяли такова, а в хвостохранилището имаме 850 тона. Може да складираме още максимум до 7 години. Дотогава трябва да построим такова и така, че да се ползва не няколко десетки, а няколко хиляди години.

Какво е мнението на експертите:

Владимир Владимиров, председател на Федерация „Атомна енергетика“ към КТ „Подкрепа“

Енергетиката е тежка и вечна тема. Дали енергетиката е най-важното нещо не знам, но е едно от най-важните. Но ние оставихме народа си необразован. Лошото е, че при нас се получава отново така, че акъла ни идва от после, защото така стоят нещата. Сега акцентираме силно върху лошите мини, ТЕЦ-ове и т.н., но бих казал, че атомната енергетика има не по-малко проблеми – какво правим с отработеното гориво, с отпадъците?

Д-р Константин Тренчев, почетен президент на КТ „Подкрепа“

Една атомна цетрала от зелена поляна се прави за 7-8 години и това е минимума. И то от корпорацията, която прави най-много атомни централи в света. Организацията, която е поела ангажимента да ни направи централа, не е правила централи от дълго време. 5-ти блок се затваря 2027 г., а 6-ти блок 2029 г. Смятате ли че за времето, което имаме може да се направи нова централа, която дори не е проектирана? Знаете ли само колко разрешения трябва, за да се стигне до „първа копка“. Идеята е добра, въпросът е, че няма време.

На фона на това време ние сме поели ангажимента да затваряме. Ако ние спрем въглищните централи, без да имаме нова заместваща централа, която по обясними причини няма да стане скоро, ако изобщо стане, най-вероятно ще се наложи едно нещо, без което мисля няма цивилизация, наречено електричество, да бъде внасяно.

Има едно неудобство, когато внасяш стока – че тя струва толкова, колкото ти казва, този който я произвежда, а не колкото ти се иска на теб. Това е нещо, върху което е логично да се помисли.

Вл. Владимиров: България вече има проблеми с отработеното гориво. От 2015 г. имаме едно извозване за Русия и трупаме 850 тона в хвостохранилището.

Това може да го правим още няколко години – 5, 6, 7 години. Оттам нататък ще даваме мило и драго някои да ни го приеме, ако не се справим с проблема. Справянето с проблема е ние да направим такова хвостохранилище за дългосрочно съхранение. Под дългосрочно става дума не за 5-10 години, а за хиляди години.

С над 40% ще се увеличат ядрените мощности. Светът ще разчита на това. Това е добре, но пак се връщам на нашите българските проблеми, защото една Франция може сега да ни вземе отработеното гориво. Знаете отношенията ни в момента с Русия. Не знаем докъде ще стигне политиката там, докога ще бъде войната и т.н.

Разговорите с Франция не са лесни. Били са започнати, но са прекратени. Явно нещата не стоят толкова лесно и там. Опираме до там, че трябва да се направи наше хранилище. Преди да тръгнем да правим нови блокове, ние трябва да знаем какви проблеми оставаме за поколенията в бъдеще. Какво те ще правят. И в това отношение трябва да сме отговорни.

В света няма много държави, които да правят реактори. Не са повече от 5 държави. Тъй като в момента в света се лансира политика на много ниско манипулативно ниво, мен силно ме притеснява това. Нашият народ, който живее в полубедност, прозира за какво става въпрос. За един театър на абсурда. Всеки един момент да обявиш някой за черен, а другия за бял и след една година да е обратното. Няма трайност в мисленето на нашите „световни“ политици.

Трябваше много отдавна да се сетим, че трябва да мислим за бъдещето. Сега инерцията върви, но като спре колелото, много трудно тръгва.

Трябва да се вземат бързи решения професионално какво правим по-нататък.

Д-р К. Тренчев, второ, на което искам да обърна внимание, е т.нар. „зелена сделка“. Може да ме броите песимист, но „зелената сделка“ е една прекрасно звучаща идея, подобно на комунизма, с който се борих. Просто тя няма да стане. Имам сериозни основания за това твърдение. Не може най-развитата европейска нация да събаря ветрогенератори, защото под тях има въглища, а въглища трябват. Пушат комините та се късат. Защо? Защото трябва електричество, тъй като в противен случай няма цивилизация.

Много добре звучеше. Сделката беше безкрайно добре премислена. Сега онези от третия свят ще ни плащат данък, ние ще щракаме с пръсти, ще живеем прекрасно, те да блъскат там, да работят. Но те се усетиха и викат: „Повече няма да стане така!“. Вече нещата са много страшни. В момента се говори за много сериозни инвестиции в нефтодобива, въгледобива. Разбира се не в Европа. Европа мисли, че е хванала този път и ще върви докато катастрофира напълно.

Чистият въздух е нещо прекрасно. Аз също съм за чист въздух, но въпросът е дали може да го постигнем по пътя, по който сме тръгнали.

Онзи ден бях на барикадите. Казах им следното: „Момчета, сега вие сте тук на барикадата. Миньорите ги няма на барикадата. А когато миньорите бяха на пътя, вас ви нямаше“.

От тук идва проблемът на българския народ. Знаете ли колко дена ще изкарат академиците? Два-три дни, за да може тази агония да се свърши, защото това е агония и всички си даваме сметка, че е агония, но си казваме: По-добро няма. Ще търпим“. Проблемът е, че ще натворят такива дивотии, че после ще се чудим как да ги плащаме, но те са на власт.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031