Как оцелява малкият бизнес в новата реалност (ЧАСТ II)Предишна статия
Изобретиха велосипед специално за куриериСледваща статия
Горещи новини

14/08/22

Накъде се пренасочва руския газ предназначен за Европа

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Руският газ, който влиза в Европа, може да бъде изцяло пренасочен към Азиатско-Тихоокеанския регион, но за това е необходимо да се развие експортна инфраструктура. „Потенциално обемите на руския износ, който в момента тече към Европа, могат да бъдат пренасочени изцяло към Азиатско-тихоокеанския регион, но това ще изисква активно развитие на експортната инфраструктура – изграждането на нови газопроводи и заводи за втечнен природен газ, което също ще отнеме време“, казва Иван Тимонин, консултант във Vygon Consulting.

Преориентацията на руските доставки към Азия се дължи не само на желанието на европейските потребители да се откажат от въглеводородите от Русия, но и на пазарни фактори, добави анализаторът. На хоризонта до 2025 г. над половината от ръста на глобалното търсене на природен газ ще идва от азиатските страни, предимно Китай и Индия. Общо потреблението на газ в Азиатско-тихоокеанския регион ще се увеличи с около 160 милиарда кубически метра до 2025 г. спрямо сегашното ниво.

Активната работа по полагането на „Силата на Сибир“ например отне 5 години, а инсталациите за втечняване на газ с голям капацитет също ще отнемат аналогично време на изграждане. „По този начин, за да се запази обемът на руския износ, е необходимо да започнем разработването на нови проекти и вземането на инвестиционни решения още днес“, заключи Тимонин.

Сега руският газ се доставя за Китай по газопровода „Силата на Сибир“. Тръбопроводните доставки през него започнаха в края на 2019 г. и през 2020 г. възлизаха на 4,1 млрд. куб.м. Планира се ежегодно увеличаване на обема на доставките до достигане на проектния капацитет от 38 милиарда кубически метра до 2025 година. Като се има предвид новото споразумение, което беше подписано през февруари, общият капацитет на доставките за Китай по маршрута „Далечния изток“ може да достигне 48 милиарда кубически метра годишно. Освен това се разработва проектът „Силата на Сибир-2“, който включва изграждането на газопровод до Китай през територията на Монголия. Капацитетът му ще бъде 50 милиарда кубически метра годишно.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

август 2022
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031