Западни компании се връщат в Русия през „задната врата“Предишна статия
Има опасност от техническа рецесия в няколко европейски държавиСледваща статия
Горещи новини

14/08/22

Най-добрите изобретения на 2021 година

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Списание Time публикува списък със 100-те най-добри изобретения за 2021 г. Отчитат забележителни тенденции в науката и технологиите

Ваксини

На първо място, става дума за ваксините Pfizer-BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson-Janssen, които са създадени за борба с пандемията COVID-19. Те помогнаха за намаляване на броя на случаите на тежък коронавирус и намаляване на броя на хоспитализациите и смъртните случаи. Въпреки това, с разпространението на нови варианти на вируса, ефективността им не е толкова висока.

Друга основна ваксина в списъка е Mosquirix Malaria Vaccine срещу малария, която получи одобрение на СЗО тази година след обширни клинични изпитвания. Създаването й отне над 30 години. Ефективността й е 30%. Mosquirix Malaria Vaccine все още не може да гарантира пълна защита срещу малария и всички ваксинирани ще се нуждаят от допълнителни инжекции за дълготраен ефект. Независимо от това, одобрението на тази ваксина е важна стъпка в борбата срещу болестта, която отнема живота на около 400 000 души всяка година, 67% от които са деца на възраст под пет години.

Космически технологии

Не за първа година списъкът на най-добрите изобретения включва проекти в областта на космическите технологии. Сред тях е суборбиталния космически кораб за многократна употреба New Shepard, създаден от Blue Origin на Джеф Безос.

Компанията планира да стартира суборбитални полети още през 2019 г., но графикът се промени поради пандемията. Първият пилотиран полет на пътници на капсула, който започва с многократна едностепенна ракета-носител, се състоя на 20 юли 2021 г., годишнината от кацането на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин на Луната. Спътници на Шепърд бяха самият Джеф Безос, брат му Марк Безос, 82-годишният пилот Уоли Фънк и 18-годишният Оливър Деймен от Холандия.

Друг космически проект в списъка на Time е Space Stargate от Relativity. Това е производствена линия от няколко гигантски (според компанията най-големият в света) 3D принтери, способни да отпечатват ракета Terran 1 за многократна употреба.

Изобретения за хора с увреждания

Технологията е предназначена да направи света по-приобщаващ. Например, Synchron Stentrode е първата по рода си моторна невропротеза. Това е устройство, което се имплантира в мозъка и възстановява или подобрява неговите функции. Основната цел на Synchron Stentrode е да помогне на пациентите с парализа да си възвърнат функционалната независимост.

Nike GO FlyEase е обувка за бягане със свободни ръце, която няколко параолимпийски спортисти вече оцениха. Моделът е вдъхновен от Матю Уолзър, млад мъж с церебрална парализа. Той казва, че поради болки в мускулите може да носи само спортни обувки, но му е трудно да се справи с връзките и други закопчалки: „На 16 мога да се обличам напълно, но родителите ми все още трябва да ми връзват обувките“. Компанията привлече Walzer да разработи обувки, които са лесни за обуване дори от хора с увреждания.

Други изобретения в списъка на времето са OrCam Read (камера за хора с увредено зрение, която говори текст) и компактните инвалидни колички Revolve Air.

Изкуствен интелект Изкуственият интелект все повече помага да се обработват големи количества информация и да се забелязват малки неща в различни области. Percepto AIM е автономна система за наблюдение на промишлени съоръжения, като фабрики. Роботизирани кучета и дронове, които могат да се управляват дистанционно, инспектират помещенията вместо реални работници, съобщавайки за възможни заплахи и намалявайки риска от злополуки. В SupPlant изкуственият интелект контролира поливането на нивите, увеличавайки добивите и спестявайки вода. И Caption AI е софтуерна среда, в която AI помага на лекарите да откриват аномалии в ултразвуковите изображения.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

август 2022
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031