Българката Лидия Иванова сбъдна американската мечтаПредишна статия
Инж. Димитър Белелиев: Енергийната ни система е под средното равнище в ЕвропаСледваща статия
Горещи новини

31/05/23

Любомир Янчев: Когато виждаш, че мечтите ти стават реалност, ставаш по-мотивиран да вървиш напред

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Любомир Янчев е само на 20 г., но вече управлява своя собствена компания. Наскоро младият предприемач получава инвестиция на стойност 1 милион лева за своя проект „Мелиса”. Средствата за проекта идват от двама инвеститори – частен и европейски, по програма „Джереми”. „Мелиса” е иновативно устройство, с което потребителите могат да управляват климатика в дома си, където и да се намират, като за целта се нуждаят от смартфон и интернет връзка.

Любо, ако трябва да започнем отначало, каква е твоята история и кога започна своя профе-

сионален път?

Ако трябва да съм точен, професионалният ми път започна преди малко повече от година, когато заедно с двамата ми партньори, създадохме компанията Melissa Climate. Историята обаче започва много по-рано, когато се роди идеята за „Мелиса”. По това време все още бях ученик, а проектът изглеждаше като смела мечта за мен.

Твоят продукт „Мелиса” те изстреля на върха. За какво става въпрос?

Казано накратко, това е устройство, което позволява управление на климатици от разстояние, през смартфон. Всъщност „Мелиса” е иновативна, умна и пестелива помощница, която осигурява на нашите клиенти удобство.

Има ли го вече продуктът на българския пазар и къде го разпространявате?

Да, „Мелиса” вече се продава в България. Можете да поръчате устройството на http://seemelissa.com/, както и да го закупите от някои от нашите дистрибутори, които също може да намерите на нашия сайт.

Трудно ли се развива бизнес в България? Как започна всичко?

Развиването на бизнес не само в България, не е лесна задача, а успехът се дължи на комплекс от качества. За мен най-важното от тях е мотивацията. Първоначалната идея беше много по-различна, искахме да управляваме всеки един уред в дома. Изминахме много път от тогава, допускахме грешки, научихме много неща, благодарение на които подобрихме идеята и продукта. Именно мотивацията ни помогна да стигнем до тук.

Хората склонни ли са да се интересуват от иновациите и защо смяташ, че твоята идея е иновативна? Няма ли друга подобна по света?

Разбира се, че има, но това не прави такъв тип устройства по-малко иновативни. А подобен тип решения са изключително търсени, не просто защото са нови и различни от установеното, а защото в света, в който живеем, човек търси все повече начини да улеснява ежедневието си. Мелиса е именно това.

 Голямата новина около теб е, че спечели 1 милион лева. За какво спечели тези пари?

Всъщност, не аз спечелих 1 милион лева, „Мелиса” ги спечели, както и целият ни екип. Тази инвестиция ще ни помогне да разпространим „Мелиса” и извън границите на България.

Може би трябва да стане ясно, че този 1 милион не са лични средства за теб, нали? Хората често се бъркат, че е така.

Както вече споменах, 1 милион лв. е инвестицията в продукта „Мелиса”. Това означава, че компанията получава тази сума с определена цел, а именно разрастване и развитие.

Ти си само на 20. Цялото ти време ли е запълнено с работа? Колко е голяма твоята фирма?

Към момента компанията ни се състои от десетина човека. Като управител на фирмата, аз прекарвам голяма част от времето си в работа, но това не ме натоварва, нито ми пречи. Когато виждаш как мечтите ти стават реалност, ставаш още по-мотивиран да се развиваш и да вървиш напред.

Какво ти предстои от тук нататък?

От тук нататък се стремим към Турция, Гърция, Испания, Италия, разбира се, без да пренебрегваме и българския пазар.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

май 2023
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031