Трима български лекари създадоха протокол за диагностика и лечение на ранен меланом и други редки кожни тумориПредишна статия
Владимир Русев: Следваща статия
Горещи новини

04/03/24

Климатът изигра решаваща роля за миграцията на хората от Африка

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Зеленият коридор през Сахара възниква именно в периода, когато нашите най-ранни предци са мигрирали от Африка. Това се потвърждава от новото изследване на университета в Орхус.

Преди около 2,1 милиона години първите хора – Homo erectus, мигрират от Африка. Пътуването им преминава през североизточна Африка и Близкия изток – райони, които днес са предимно пустини – до Европа и Азия.

Дълго време изследователите се чудеха как Homo erectus може да са прекосили сухата и безмилостна пустиня, където е нямало храна, вода и сянка.

Новото изследване на университета в Орхус предполага, че Homo erectus може да не са  преминавали през пустинята, когато са напускали Африка, обяснява Рейчъл Люпиен, една от изследователите, участвали в новите открития.

„Знаем, че е имало периоди, когато климатът в Сахара се е променял. Ние наричаме това явление „Зелена Сахара“ или „Африкански влажни периоди“. През зеления период пустинята се свива значително и се превръща в пейзаж, напомнящ саваните, които познаваме днес в Източна Африка.

Нашите резултати показват, че Сахара през периода, когато първият Homo erectus е мигрирал, е била по-зелена, отколкото през който и да било друг период през тези 4,5 милиона години, които ние изследвахме. Следователно те най-вероятно са успели да приминат по зеления коридор от Африка.“

Морското дъно разкрива климата от миналото

Сахара, каквато я познаваме днес, преживява един от своите сухи периоди. Продължителността на този период варира, но приблизително на всеки 20 000 години континентът преминава през пълен цикъл с влажни и сухи интервали. Тези дъждовни периоди са това, което Рейчъл Люпиен нарича „африкански влажни периоди“.

Наистина има още два цикъла, които също влизат в действие. Единият продължава 100 000 години, а другият 400 000 години. Така в течение на 100 000 години влажните периоди ще варират и ще стават по-влажни и по-сухи от нормалното. Същото важи и за интервали от 400 000 години, казва Рейчъл Люпиен.

Най-зеленият период е от преди 2,1 милиона години

Зелените периоди в Африка възникват, също както и ледниковите периоди в северните ширини, поради малките промени в орбитата на Земята около Слънцето. Геолозите наричат ​​тези промени цикли на Миланкович.

Именно два от тези варианти играят важна роля, когато в Сахара има повече облачност и валежи.

„Земята малко се колебае в орбитата си около Слънцето. Именно това е колебанието, което създава климатични колебания в климата на всеки 21 000 години – и това причинява възникването на „африканския влажен период", посочва Рейчъл Люпиен.

Друга причина за колебанията (флуктуациите) е кръговата орбита на Земята около Слънцето. През някои периоди орбитата е по-елипсовидна, а в други е по-кръгла. Това причинява флуктуации на интервали от 100 000 до 400 000 години.

Сахара е била най-зелена преди около 2,1 милиона години. Тук най-вероятно съвпадат няколко цикъла, за да се създаде такава среда. А това съвпада с миграцията на Homo erectus. Следователно климатът вероятно е улеснил тази миграция, заключават изследователите.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031