От велосипед с ракетно задвижване до бизнес за 4,1 милиарда долара (ЧАСТ II)Предишна статия
Високи продажби без маркетингови разходи: Бизнес тактики от ZaraСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

Китай разработи иновативен двулицев плат, който загрява и охлажда тялото

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Екип от китайски изследователи разработи нова двулицева тъкан Janus, която може да се използва за изработването на многофункционални дрехи. Учените сравняват терморегулаторните й качества с тези на памука: „студената“ страна отразява слънчевата топлина и охлажда с 6°C повече от бялата тъкан. В същото време „топлата“ й страна поглъща лъчите и поддържа температурата с 8,1°C по-висока от черния памук. Освен това тя също така може да генерира и енергия.

Изследователи демонстрират предимствата на подобен плат, като използват тениска. Тя е изработена от полимерни и памучни влакна със специално покритие.

От „топлата“ страна материалът е покрит с наночастици от цинк и мед, които абсорбират слънчевата енергия. По същество това е слънчев панел, но вместо да преобразува слънчевата енергия в електричество, тя я превръща в топлина. „Топлата“ страна може да поддържа тялото топло дори през нощта.

Другата страна е покрита с много тънък слой алуминий. Той отразява слънчевата светлина като огледало, което предотвратява нагряването на тъканта. В същото време порестата повърхност не позволява задържането на влага.

Изследователите също така демонстрират, че облеклото, изработено от такава тъкан, също може да генерира енергия. Вграденият термогенератор генерира електричество поради температурната разлика. Мощността е 1W, но това е достатъчно за захранване на малки сензори.

Практичност

Janus е нещо повече от интересна технологична концепция. Тези дрехи също са доста практични. Платът е икономичен за производство и дори може да се пере в пералня. След пет изпирания Janus по-лошо охлажда, но собственикът й едва ли ще забележи разликата.

Изследователите също така стигнаха до заключението, че носенето на такива високотехнологични тъкани като Janus ще намали емисиите на парникови газове от отоплението и охлаждането, като същевременно ще направи околната среда по-благоприятна за живеене.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930