Работата не ви удовлетворява? Може би не съответства на личността виПредишна статия
Шест съвета за управление на семейния бюджетСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

Капсули за кафе ще правят и тест за коронавирус

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

В бъдеще капсулата на Nespresso вероятно ще може не само да ви осигури дневна доза кофеин, но и да ви тества за коронавирус. Изследователи от Нидерландия са разработили начин за тестване за вируса самостоятелно и при домашни условия. Изследването е проведено от специалисти от Университета Вагенинген и научно-изследователски център. Към момента то все още не е получило експертна оценка.

Устройството, наречено CoroNaspresso, е модифицирана версия на Петлично медиирано изотермично усилване – LAMP (Loop mediated isothermal amplification – LAMP), която позволява да се открива вирусна РНК от орални и назални секрети.

Преди да проведете теста, ще трябва да подготвите оборудването.

  • Първо, напълнете празна капсула Nespresso с приблизително 6 грама материал phase-change material, PCM).
  • След това изрежете кръг от пяната, който е около външната част на капсулата и я поставете в тенджера с гореща вода. Когато водата разтопи восъка, пяната ще изтласка капсулата на повърхността.
  • След това поставяте в капсулата тръба държач отпечатан на 3D принтер.
  • Поставете епруветка във всеки отвор на държача, докато восъкът все още е мек. Устройството за тестване на коронавирус е готово.

Капсулата за кафе е избрана не толкова заради лоялността към марката, колкото заради нейния материал: алуминият е отличен проводник на топлина. Други марки алуминиеви капсули вероятно също ще работят, но проучването не посочва алтернативи.

Този тест е по-труден от приготвянето на сутрешното кафе. Разпознаването на вирусните частици изисква прецизност. Ето как става то.

  • Трябва да вземете готово тестово оборудване и да поставите в него епруветка с генетичен материал, като устен или назален тампон.
  • Оставете водата да заври, свалете съда от огъня и поставете CoroNaspresso в гореща вана за 25-30 минути. За да протече реакцията, температурата на водата трябва да достигне 60-70 ° C. Според изследванията вакуумните опаковки могат да се използват за поддържане на температурата.
  • След това трябва да извадите тестовете от съда и да го оставите да се охлади за три минути. Погледнете в епруветките: ако течността в поне една от тях стане жълта, значи имате положителен резултат.

Този метод има няколко недостатъка. Капсулите Nespresso могат да бъдат закупени в магазина, но е малко вероятно средният консуматор на кафе лесно да намери Rubitherm RT64HC – восък, използван от изследователите за форми на епруветки. Същото важи и за държача на тръби, разпечатан на 3D принтер. Това решение е по-подходящо за учени и медицински специалисти, които вече имат достъп до всички необходими елементи. Независимо от това, методът предлага възможност за намаляване на отпадъците, чиито ръст е вече факт в резултат на пандемията.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930