Huawei може да възобнови масовото производство на 5G смартфони до края на годинатаПредишна статия
Консумацията на бира надвишава местното производствоСледваща статия
Горещи новини

21/09/23

Как се разпознават качествените плодове и зеленчуци (ВИДЕО)

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Как се разпознават качествените плодове и зеленчуци:

„Нуждата от консумация на пресни плодове и зеленчуци и ползите им за човешкия организъм са неоспорими, а за да бъдат определени като качествени, трябва да отговарят на множество изисквания, сред които основните са генетичния им потенциал и проявата му – „фенотип“, както и специфичните условията при отглеждането им“, отбеляза доц. д-р Атанас Савов, декан на Факултет по агрономство в Аграрен университет – гр. Пловдив.  За да могат да бъдат определени като качествени, те трябва да бъдат:

  • от чисти семена без наличие на ГМО;
  • чисти от нитрати и пестициди;
  • имат добър вкус и мирис;
  • трябва да са свежи;
  • да нямат наранявания.

Факторите, които влияят на качеството са абиотични – светлина, влага, топлина и хранителни вещества, и биотични – плевели болести, вредители и физиологични процеси, отбеляза още доц. Савов.

Ангажиментът на Kaufland България за обезпечаване качеството на предлаганите стоки и услуги е част от философията на компанията. През януари тази година компанията стартира серия от публични дискусии, посветени на качеството на храната „Да поговорим за качеството на храната“, насочени към предоставяне на експертна информация, свързана с проследяване на качеството на отделни продуктови групи.

8 нови плодове и зеленчуци от 15 български производители стават част от най-силната българска собствена марка „Брей!“. Сред новите попълнения на портфолиото на марката от тази седмица са розови домати, краставици, айсберг, малини, ягоди и боровинки, а към тях ще бъдат добавени още сезонни артикули. Общият брой на артикулите – плодове и зеленчуци става над 15, като до края на годината ритейлърът планира да увеличи броя им до 20. Това обявиха от Kaufland България по време на третата публична дискусия „Нека  поговорим за качеството на храната“, посветена на качеството на плодовете и зеленчуците, на която специален гост беше доц. д-р Атанас Савов, декан на Факултет по агрономство в Аграрен университет – гр. Пловдив. Модератор на събитието беше дългогодишният журналист и експерт по темите, свързани с качеството – Биляна Гавазова.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

септември 2023
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930