Човекът, който забогатя със 6 млрд. USD за 24 часаПредишна статия
Новата столица на милиардеритеСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

Как се промени бизнес комуникацията преминавайки онлайн

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Над 75% от участниците в конференции го правят, за да ползват предимствата на нетуъркинга, сочи анализ на Международната асоциация за изложби и събития (IAEE). И това не е изненада като се има предвид, че организаторите подготвят за тях VIP-зони, тематични ъгли и други.

През юни 2020 г. 32% от организаторите на събития са ги прехвърлили в онлайн формат, а останалите или са ги пренасочили за друга дата, или са ги отменили. В края на миналата година 59.1% от анкетираните организатори на събития са заявили, че ще ги провеждат само онлайн. Между впрочем в Европа и САЩ все по-често се говори за хибриден формат – когато събитията се провеждат едновременно и онлайн и в зала с присъствието на лектори и зрители. Над 70% от организаторите са на мнение, че подобен формат ще се ползва най-много след края на пандемията.

Плюсове на онлайн събитията и конференциите

На първо място има достъп до повече хора (бел. ред. конферентните зали , колкото и да са големи са с ограничен брой места). Също така самият формат опростява много комуникацията. Онлайн форматът дава възможност да участниците да общуват с тези лица, с които са преценили, че им необходимо. Докато при присъствената конференция няма как да се сложи бадж „Не говорете с мен!“.

Също така да се излезе от чата е далеч по-просто, отколкото да се губи време в дипломатичното завършване на един безинтересен разговор на живо.

Онлайн комуникацията има и още едно предимство – дава възможност за провеждане на срещи тет-а-тет. В платформите е лесно да се създадат неограничено количество частни стаи, в които може да се влезе във всеки момент. Повече не е нужно да се търси спокойно ъгълче, за да се поговори с конкретен предприемач на спокойствие.

И не на последно място онлайн конференциите дават равни възможности на всеки участник. В една стая могат да се озоват предприемач от Китай, който иска да прави бизнес със свои колега от Латинска Америка. Вероятността да се срещнат на живо на дадена конференция не е изключен, но е малко вероятен.

Плюсове на живите събития и конференции

Несъмнено, колкото и високо развити да са технологиите предимствата, които могат да дадат събитията и конференциите на живо са далеч повече от тези при онлайн аналога им.

При живите събития участниците виждат неща, които са скрити при онлайн аналозите. Невербалните реакции – жестове, мимики, поглед, стойка – всичко това е от ключово значение при правенето на бизнес. Дори тембърът на гласа е по-различен от този, който участниците в онлайн конференцията чуват в слушалките си.

Живата комуникация води и до по-бързи решения. Даден предприемач може да се срещне в нефорламна среда с част от потенциалните си партньори. Да види как те се държат, та дори какво ядат и как се смеят. На пръв поглед за някои това едва ли е от голямо значение, но за предприемач с дълъг опит, който без затруднение чете „между редовете“, това е важно.

Изводите

Днес виртуалните платформи наблягат на асоциативното мислене у хората, създавайки локации наподобяващи това, към което сме свикнали. Това е важно, тъй като в противен случаи онлайн събитията просто няма да сработят. В същото време при онлайн събитията няма ясна граница между формалните и неформални моменти. Деловите събития в дадена платформа по-скоро наподобяват видео игра, където анимирани аватари могат да танцуват и да общуват помежду си с помощта на емотикони. Технологиите създават нови възможности за общуване, позволявайки на двама непознати да започнат разговор.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930