Колко загуби световния туризъм от пандемиятаПредишна статия
Държава реализира най-големия експеримент за 4-дневна работна седмицаСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

Какво ще се случи с най-голямата икономика в света

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Американският президент Джо Байдън публикува втората си най-голяма инициатива след встъпването си в длъжност – плана за икономическо развитие на САЩ на стойност над 2 трлн. USD. Това е най-мащабния план от 60-те години на миналия век. Той включва модернизиране на инфраструктурата, съживяване на промишлеността, инвестиции в наука и редица социални програми. Бизнесът ще плати за част от тези модернизации чрез повишаване с една трета на корпоративния данък. Това може да доведе до най-силния ръст на данъците от времето, когато начело на САЩ беше Бил Клинтън.

Президентът Байдън представи своя план за възстановяване след края на пандемията, причинена от коронавируса. Общата стойност на всички планирани инициативи е 2.25 трлн. USD. Те ще бъда изхарчени за 8 години, или два президентски мандата. Агенция Bloomberg нарича пакета мерки „най-мащабния инвестиционен проект след направените вложения в космическата програма от 60-те години на миналия век“.

От въпросната сума 621 млрд. USD ще бъдат насочени за подобряване на транспортната инфраструктура, като по този начин на практика удвоява текущите разходи на федералния бюджет. Администрацията на Байдън възнамерява да реновира мостове, пътища, пристанища и летища, а също така да развива електрическия транспорт.

Други 650 млрд. USD ще бъдат изхарчени за повишаване стандарта на живот в американските домове. От тях 111 млрд. USD ще бъдат инвестирани в обновяване на ВиК мрежата, 100 млрд. USD – за разширяване на мрежата от широколентов интернет и развитие на електрическата мрежа, а 137 млрд. USD – за строителство нови и модернизация на стари училища.

Близо 580 млрд. USD са заложени за обновяване на американската промишленост. От тях 180 млрд. USD са заделени за научно-изследователска и конструкторска дейност. Агенция Bloomberg, нарича всичко това „най-голямата програма за научноизследователска и развойна дейност в историята“. 300 млрд. USD са пряко отделени за промишлеността, а още 100 млрд. USD – за програма за кариерно развитие и професионална преквалификация.

Други 400 млрд. USD се планира да бъдат похарчени за социални програми, грижа за болните и възрастните хора, а също така и за американци в неравностойно положение.

Плащането на всички тези разходи ще е за сметка на повишаването на данъците, като на първо място е корпоративния данък. През 2017 г. президентът Доналд Тръмп го понижи от 35% на 21%. Сега новата администрация иска отново да го повиши до 28%. Това е само първата от двете мащабни инициативи на Джо Байдън. До няколко седмици ще бъде внесен за разглеждане и втория пакет от мерки. Това трябва да стане най-късно до средата на април. Вторият пакет ще е „по-социален“. Ще засегне сферите на образованието, здравеопазването за деца, данъчните облекчения за раждането на деца и платени отпуски по семейни причини или за грижа за болен.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930