Sprite премахва зелените пластмасови бутилки в името на околната средаПредишна статия
Джак Ма се оттегля от управлението на голяма компанияСледваща статия
Горещи новини

06/12/22

Инвеститорите изтеглиха огромно количество пари от пазарите на развиващите се страни

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

На фона на нарастващите рискове от глобална рецесия чуждестранните инвеститори изтеглиха рекордна сума от пазарите на развиващите се страни. „Изтичането на средства може да изостри финансовата криза в тези икономики“, предупреждават експерти.

През последните 5 месеца чуждестранни инвеститори са изтеглили 38 милиарда долара от акции и облигации на развиващите се пазари, пише Financial Times, позовавайки се на данни на Института за международни финанси. Размерът на изтичането е станал рекорден за цялото време на наблюдение – от 2005 г. насам.

Инвеститорите напускат нововъзникващите пазари поради опасения от глобално икономическо забавяне, нарастващи лихвени проценти и рецесия в Китай. В същото време изтичането на средства може да изостри нарастващата финансова криза в развиващите се държави. През последните 3 месеца Шри Ланка изпадна в неизпълнение на държавния си дълг, докато Бангладеш и Пакистан се обърнаха към МВФ за помощ. Инвеститорите се опасяват, че много други чуждестранни емитенти също са изложени на риск.

През 2022 г. инвеститорите също са изтеглили 30 милиарда долара от облигационни фондове в чуждестранна валута на развиващите се пазари, според JPMorgan. Облигациите във валути от най-малко 20 гранични и нововъзникващи пазари се търгуват с повече от 10 пункта по-висока доходност от американските облигации. Подобни големи спредове често се разглеждат като индикатор за сериозен финансов стрес и риск от неизпълнение.

Създалата се на пазара ситуация означава рязка промяна в настроенията спрямо миналата година, когато много инвеститори очакваха нововъзникващите страни бързо да се възстановят от пандемията,причинена от коронавируса. Още през април тази година изнасящите суровини активи на развиващите се пазари (като Бразилия и Колумбия) се представиха добре на фона на растящите цени на петрола в резултат на началото на войната в Украйна на 24 февруари.

Анализаторите не очакват глобални промени в полза на развиващите се страни в краткосрочен план. Сред причините те посочват твърдата позиция на Федералния резерв на САЩ и рецесията в Китай, която ограничава стимулирането на други нововъзникващи икономики, зависими от експортния пазар и източника на финансиране.

Също така, ситуацията в Шри Ланка накара инвеститорите да се замислят коя ще е следващата държава, която ще последва нейната съдла. Много развиващи се страни своевременно са предприели мерки за борба с инфлацията. Но Турция, където инфлацията се ускори до рекордно високо ниво от 1998 г. насам, е тревожна. Други големи нововъзникващи пазари обаче също са изправени пред натиск: разчитането на дългово финансиране означава, че в крайна сметка правителството трябва да потисне вътрешното търсене. „Удивителното е колко много са се променили настроенията. Износителите на суровини бяха любимците на инвеститорите само преди няколко седмици. Сега няма фаворити“, казва Фортън Варгас, икономист в Института за международни финанси.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

декември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031