Най-добрите изобретения на 2021 годинаПредишна статия
Как оцелява малкият бизнес в новата реалност (ЧАСТ I)Следваща статия
Горещи новини

14/08/22

Има опасност от техническа рецесия в няколко европейски държави

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира възможна техническа рецесия в редица европейски страни. „Всички големи европейски икономики, с изключение на Испания, са с около нулев растеж – някои малко по-високи, други малко по-ниски. И има риск някои от тях да влязат в техническа рецесия през 2022 г.“, каза Алфред Камер, директор на европейския отдел на МВФ. Той коментира опасността от рецесия в Европа на пресконференция по време на пролетната сесия на управителните органи на МВФ и Световната банка.

Директорът на европейския отдел подчерта, че както тримесечните промени в икономиките на Европа, така и годишните данни са „силно нестабилни“ и непоследователни по отношение на прогнозите за рецесия в определени държави. „Бих казал, че тези страни са изложени на риск от рецесия, но според базовата прогноза тя ще е лека“, каза специалистът.

По-рано МВФ понижи прогнозата си за темпа на растеж на икономиката на еврозоната до 2.8% през 2022 г. и 2.3% през 2023 г. В отчета за януари на Фонда първата цифра е 3.9%, втората – 2.5%. Ръстът на БВП в еврозоната през 2021 г. според оценките на МВФ е 5.3%.

Затягането на западните санкции срещу Русия и покачването на цените на енергията могат да доведат до влошаване на прогнозите на МВФ за глобалния икономически растеж. „Може да има ситуация, при която санкциите срещу Русия могат да се усилят и да е валице ново увеличение на цените на енергията. И тогава лесно можете да видите какво забавяне на глобалния икономически растеж ще настъпи“, каза първият заместник-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат.

Тя припомни, че Фондът обмисля сценарий с икономически последици, при който цените на петрола и газа биха се повишили много по-значително с въвеждането на ембарго върху енергийните доставки от Руската федерация. „И при тези условия БВП в Европа, в Европейския съюз ще намалее с още 3 процентни пункта – това се отнася до 2023 г. Това е оценката, която имаме, но около нея има огромна несигурност“, допълни тя.

Гопинат каза, че на пролетната сесия на управителните органи на МВФ и Световната банка основните теми са нарастващата инфлация и рискът от фрагментация на световната икономика. В същото време, според нея, „много страни по света сериозно се замислят какво да им е поведението на световната търговска сцена и как да се предпазят от смущения във веригите за доставки“.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

август 2022
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031