Компаниите за поддръжка на самолети ще бъдат пренатоварениПредишна статия
Колко загуби световния туризъм от пандемиятаСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

Икономическите последици от затварянето на Суецкия канал

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Затварянето на една от най-ключовите транспортни артерии в света – Суецкия канал, несъмнено ще се отрази на търговията. Експерти не изключват ситуацията със заседналия кораб да се превърне в икономическа катастрофа. Повечето товарни кораби, които в момента се намират в Индийския океан, ще бъдат пренасочени по маршрути, които да заобиколят Африка. Това ще доведе до увеличаване сроковете на доставка с 15-20 дни. Освен това, премахването на задръстването, което се образува в канала само за няколко дни (бел. ред. към 28 март 2020 г. над 370 кораба на опашка) ще отнеме не по-малко от един месец.

Експерти са категорични, че по Суецкия канал ще бъдат въведени нови ограничения или най-малкото ще бъде направена модернизация. „Каналът няколко пъти се разширява, а също така се работи и по увеличаване на неговата дълбочина от момента му на пускане в експлоатация. Въпреки това не се очакваше такъв бърз растеж на увеличаване на корабоплаването. Подобни товарни кораби, като заседналия, са минавали многократно, но риск от засядане винаги съществува. И ако това не един път на сто, а един път на хиляда има опасност да се случи това, на което сме свидетели последните дни, то е необходимо да бъдат използвани всички най-модерни технологии, за да се избегнат подобни инциденти“, категорични са експерти.

Товарният кораб Ever Given, който е собственост на компанията Shohei Kisen и плава под панамски флаг, на 23 март се опита да премине по еднолинейната южна част на Суецкия канал, но поради силния вятър и пясъчната буря, променя курса си и носът на плавателният съд се удря и засяда в отсрещния бряг. Първите опити за преместване на кораба, чиято водоизместимост е 220 000 тона и дължина 400 метра, с помощта на влекачи, са неуспешни. Последва използване на дрегер, с чиято помощ под носа на кораба са отстранени 20 000 тона пясък.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930