Шеф Илиян Александров: Храната трябва да бъде празник за сетивата (ВИДЕО)Предишна статия
Д-р Константин Тренчев: Бедата на българския народ е, че няма солидарностСледваща статия
Горещи новини

21/04/24

Иван Алексиев: Трябва да разгърнем потенциала на Поморие

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Иван Алексиев е четвърти мандат кмет на община Поморие.

Господин Алексиев, какво пречи на Поморие да се развива като целогодишна туристическа дестинация?

На Поморие нищо не пречи. Не се развива, защото летище Бургас не се развива. Летище Бургас зимата го затварят – когато няма полети, няма и туристи.

А сега от 7 до 30 март напълно го затварят. Какъв е проблемът? Ние сме туристически град с нормален летен туристически сезон. Но зимата имаме пълните възможности да развиваме туризъм, благодарение на калолечението. Това е нещо много важно, което го няма никъде другаде. Трябва да използваме тази ниша, но туристите трябва да дойдат по някакъв начин. Да – българите ще дойдат с колите си, но много германски туристи проявяват желание да идват в Поморие да се лекуват с кал, луга, но те трябва да дойдат със самолет.

Заявявам го най-отговорно – основната причина, за да не се развива през зимата Поморие като туристически град е неработещото летище Бургас и по-скоро концесионерът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, който умишлено прави така летище Бургас да не работи за сметка на летище Варна.

Водите ли разговори за преодоляването на този проблем и сам ли сте в тази „битка“?

Тръгнах сам, но благодаря на колегите от южното Черноморие и на кмета на Бургас Димитър Николов, които се включиха в тази борба. Подкрепиха ни и от туристическия бранш и имаме разговори с концесионера, но той вместо да го развива го затвори напълно сега, като казва, че ще прави основен ремонт в навечерието на туристическия сезон.

Министерството на туризма проявява разбиране, но никой не иска да преразгледа концесионния договор.

А какво е мнението на министерство на транспорта?

Казват, че има сключен концесионен договор, че се изпълняват задълженията по договора и нищо не може да се направи.

Държавата реално не помага да се развива целогодишно туризъм по южното Черноморие. Това е трагедията в цялата ситуация, че държавата вместо да помага, тя не само, че не помага, но и пречи да се случат нещата.

Какви са плановете Ви за развитие туризма в Поморие?

Ние много усилено работим в посока развитие на балнеологията и в момента сключихме споразумение с БАН за постоянен мониторинг на поморийското солено езеро, за качеството на калта и лугата, защото това е изключително важно.

Днес е денят на българския археолог. Поморие е град с много древна и богата история. Другият сегмент, на който ще стъпим е културно-историческото наследство, археология, арте факти, за да може да съчетаем слънце, пясък и море с калолечение и история, археология, за да привлечем повече туристи.

Забравихте виното?

Виното е традиционно за нас и съпътства всяка една дейност. Виното задължително присъства на нашата трапеза. Той е част от целия туристически продукт, който предлагаме. На територията на Поморие има 7-8 бутикови винарни, които предлагат винени дегустации и турове. Ние ги подкрепяме. Даже това лято имаме идеята да направим винени щандове на самите винарни. Общината ще предостави безплатно шатри и съответно винарните да изложат собствената си продукция. За целия сезон – от май до края на септември.

Планирате ли да развиете Поморие като спортна дестинация? Климатът тук е по-мек, примерно стадиона в Поморие, този в Каблешково? Защо не, Поморие да се превърне в спортна столица?

Благодарение на добрия климат вече доста български отбори от елита и от втора дивизия избират Поморие за зимни лагери. Имаше 3-4 отбора от първа лига – ЦСКА 1948, Етър Велико Тръново. Това е друга ниша, която може да използваме, защото имаме добри хотелски бази, висококатегорийни, предоставящи добри условия.

Развиваме и този вид спортен туризъм, но проблемът е, че двата стадиона са в активите на едно търговско дружество, в което общината има дялове. Идеята е да може да си върнем стадионите като 100% общинска собственост, за да може да излезем на спортната карта на България.

Общината е предприела стъпки в тази насока.

Срещате ли разбиране?

За жалост от партньора ни в лицето на г-н Митко Събев не виждаме такова разбиране и в момента сме в съдебни дела за несъстоятелност и излизане от търговско дружество, което забавя целия този процес, а това пречи и на развитието на футбола в частност на територията на Поморие.

С каква легловата база, разполага Поморие през активния туристически сезон?

Официално са над 10 000, но в Поморие много хора дават и частни квартири. Поморие е 15 000 град, а лятото нараства 3-4 пъти. Капацитетът на Поморие е много по-голям и възможностите са много по-големи и всъщност в този мандат сме се насочили към това. Сега вече надграждаме и развиваме Поморие, защото има голям потенциал. Просто трябва да го разгънем. Болният ни проблем е летището, само той ни остава.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930