Coca-Cola със стратегическо решение, поскъпване на инсулина и други важни новиниПредишна статия
Кауфланд откри втория си най-модерен магазин в БългарияСледваща статия
Горещи новини

25/09/22

Една от най-големите компании в света няма да има кого да наеме на работа

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

След няколко години Amazon – най-големият частен работодател в света след Walmart, няма да има кого да наеме, сочи вътрешно проучване на компанията, което се смята, че е извършено през 2021 г. От компанията отбелязват, че прогнозата не отразява реалната ситуация, но Amazon вече е предприела редица мерки, които трябва да решат проблемите с привличането и задържането на персонал. „Ако продължим да работим както обикновено, Amazon ще изчерпи наличното предлагане на работна ръка в мрежата на САЩ до 2024 г.“, според вътрешна бележка от проучване.

Говорител на Amazon омаловажи значението му. „Компанията има много проекти по много теми, които се използват за тестване на предположения и възможни сценарии, но не постигат по-нататъшен напредък и не се използват за вземане на решения. И това е точно такъв случай. Това не отразява реалната ситуация, ние продължаваме активно да набираме служители във Финикс и в цялата страна“.

Търговският бизнес на Amazon разчита на глобална мрежа от стотици центрове за изпълнение. Според последния тримесечен финансов отчет, компанията увеличава международната си експанзия, но все още получава 70% от продажбите на дребно в САЩ.

За да бъде в крак с търсенето и да запази доминиращата си роля на пазара, Amazon ще трябва да измисли как да напълни складовете си, докато пазарът на труда в САЩ е в състояние на турбуленция.

Amazon има нужда от работници

Мрачната прогноза не взема предвид цялата работна сила в САЩ, а специфичен набор от работници, които компанията счита за подходящи или възможни да работят в центрове за изпълнение въз основа на демографски данни и данни за местоположението.

На някои пазари, като Финикс, Аризона са първите места, където компанията се очакваше да изчерпи потенциалния си набор от работници до края на 2021 г. Amazon разхлаби контрола върху работните политики в своите складове във Финикс, за да намали текучеството на служителите.

Amazon също е изправен пред недоволство от съществуващите работници. В САЩ те се опитват да се обединят и през април успяха да сформират съюз в склад в нюйоркския Стейтън Айлънд.

Живот след пандемията

Пандемията принуди много търговци на дребно да затворят или ограничат операциите на магазините. Това даде тласък на просперитета на Amazon. Печалбата на компанията за първите три тримесечия на 2021 г. достигна 8,1 милиарда долара, с 220% повече на годишна база. Днес около 200 милиона души плащат 139 долара годишно за Amazon Prime, което накара клиентите да свикнат с доставката на следващия ден.

Бумът в електронната търговия засили търсенето на работници за изпълнение, като броят на служителите на Amazon в световен мащаб нарасна с почти 75% по време на пандемията.

През последното тримесечие на 2021 г. – пиковият сезон на празничното пазаруване – Amazon не успя да изпълни плановете си да наеме повече от 150 000 души, каза финансовият директор Брайън Олсавски. Но през втората половина на годината Amazon добави около 270 000 нови служители. За да привлече повече работници и да намали оборота, който може да надхвърли 100%, Amazon повиши минималната почасова заплата до $18 на час и дори премахна тестването на марихуана за потенциални кандидати. Но е ясно, че дори Amazon разбира, че става все по-трудно да се намерят хора, които са доволни от техните центрове за изпълнение.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

септември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930