Иван Алексиев: Трябва да разгърнем потенциала на ПомориеПредишна статия
Йордан Чорбаджийски: За да върнем България на винената карта, трябва спешна намеса на държаватаСледваща статия
Горещи новини

21/04/24

Д-р Константин Тренчев: Бедата на българския народ е, че няма солидарност

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

Доктор Константин Тренчев е основател и почетен президент на КТ „Подкрепа“.

Липсва ли ви политиката?

В политиката не ми беше приятно. В политиката се справях много добре, но се справях с акъл, а не от сърце. Винаги съм бил в науката и затова се дръпнах там. Продължавам да се занимавам с неща от науката, които имат връзка с енергетиката, с тока и с медицината.

Какво се случва с така нареченият изкуствен интелект (AI), много се спекулира с тази тема, едва ли не хората ще изчезна, а след това на хората ще им трябват доста пари, каква ще е човешката роля?

Аз повече работя в сферата на медицината и на физиката, но изкуственият интелект (AI) би следвало да облекчи производственият процес многократно, за съжаление за сметка на хората, които полагат труд. Той (AI) може да работи 24 часа, не изисква възнаграждение, изобщо чели сме достатъчно подобни неща във фантастическите романи. Сега това полека-лека се сбъдва. Да, не е на това ниво, все още, но се върви натам. Много хора бият тревога, че всъщност това е една голяма опасност, защото ще породи съпротива, поради факта, че много хора разчитат на двете си ръце, за да могат да оцелеят и те ще бъдат противници на това. Дори може да се стигне и до сблъсъци. Може би правилният подход е да се въвеждат умерено такива елементи, както беше с компютрите и другите неща, с които се автоматизира производственият процес. Това е едно висше ниво. Доколкото знам всяка държава има свои виждания за изкуствения интелект, той не е всеобщ на този етап, но най-лошото му приложение е, ако тръгне във военното дело, защото има доста такива мисли, по този въпрос. А все пак той (AI) не е Божие творение, а човешко, и той не може да бъде съвършен. Съвършенно е само творението на Бог. Така че предстои ни да видим какво ще стане. Ние винаги сме били на опашката на цивилизацията, въпреки че има млади кадри, соросоиди и всякакви други, които повтарят като папагали, това, което им се говори в Брюксел и Вашингтон. Но ние първо нямаме средствата за това. Второ имаме много специалисти, но голяма част от тях работят за западни компании и изобщо България е един не атрактиван за тях пазар. А без такива хора, не може да се говори за масово въвеждане на изкуствения интелект. Така че вероятно нещата ще дойдат отвън.

България успя да посее идеята за евтината работна ръка, колко години ще жънем негативите от нея, защото вече това ни изигра лоша шега?

Евтината работна ръка в България като концепция започва да изпитва много големи проблеми. Първо, защото се оказа, че дори не особено квалифицирани дейности, няма кой да ги извърши, а когато няма кой да ги извърши, ти си готов на този, който все още може да ги извърши, да му платиш колкото той иска. Това е пазар.

Мога да ви кажа, че един стругар може да направи пари повече от един депутат, просто защото ги няма. Ето какво разместване на пазара.

Евтината работна ръка, която отблъсна много хора от България и те заминаха на Запад, почнаха да се връщат, защото и на Запад ситуацията се влоши. Според мен, като тенденция, тя ще продължава да се влошава, тъй като нашия пример за подражание, както беше Западът отдавна не е пример за подражание. Оказа се, че зад тази прекрасна едно време фасада, се крият много големи проблеми и че моделът е доста прогнил отвътре.

Да, сега го виждаме, защото може да ходим спокойно и да го видим, но по-рано не можехме и поради това едва ли не го бяхме обожествили. Но вече нещата се промениха.

Евтината работна ръка е нещо, което най-накрая пазарът ще определи, защото хората вече искат за труда си едно достойно възнаграждение.

Разбира се, тук и социалните системи са много намесени. Има неща, с които и аз не съм съгласен, защото има хора и поколения, които не искат да работят, а държавата дава по нещо. Тя, за да даде на някой нещо, трябва да го вземе от друг. А тя го взема от данъците ни.

В България този проблем не е чак толкова изразен, колкото в една Западна Европа, където виждате, че държавите изхранват милиони бежанци, пришълци, които не само не искат да работят, не искат и да се интегрират и да спазват правилата в държавата гостоприемник, но в крайна сметка това е решение на самите държави. Те да си носят последиците. Но затова са и тези бунтове и стачки навън, които зачестяват. Дори сега да не са успешни и да не решат проблема, тъй като все пак властта е все още силна, може да изпрати срещу стачкуващите полиция. В Швеция се опитват да озаптят с армия мигрантите, това ще е горе-долу възможно до първите жертви. Дадат ли се жертви нещата вече ще станат неуправляеми и тогава тази държава не я виждам.

България също. Дано не се стигне до такава лудост да изпратят срещу протестиращите полиция, армия и да стрелят, защото тогава народът, който числено е превъзхожда ще им види сметката и ще има физическо унищожение. Да се надяваме, че няма да се стигне дотам.

Какво ще е отражението на войните върху енергетиката?

Виждаме, че руските ресурси се пренасочват на Изток.

Който произвежда стока е по-добре от този, който я купува. Защото той, ако има пазар, той ще си продаде стоката и ще си вземе средствата. Когато нямаш тази стока, а ти трябва, тогава си в лошо положение.

Сега обаче Русия я продава на Индия, Китай…

Трябва да я продаде на някой.

А на Запад какво ще стане?

На Запад ще купуват от другаде, ако има. Сега другарят Байдън спира газта и сега Европа се чуди накъде да хване. Катар дава по малко, но Катар също има известни условия, още повече около войната на Израел и Газа. Тоест идеята на Европа, че всичко трябва да се определя на борсата, среща много голяма съпротива. Първо самите американци желаят (както всеки производител) да имат дългосрочен договор, за да може да се планира, както и руснаците бяха. Катар също има дългосрочни договори, т.е. никой не иска от днес за вчера да купува и продава. Това са суровини, които са безкрайно необходими на производствения процес. Станаха едни простотии от това пазарно определяне на цените. Това е едно на ръка.

Русия няма друг избор, освен да продава навън и тя ще намери купувачи. По-лошото е, че тя намира купувачи. Тези купувачи преработват нейните стоки и ги продават на същите западняци, само че си слагат и една хубава печалба за тях. Погледнете Идния, Китай, дори Саудитска Арабия и емирствата вземат нефт от Русия, правят дизел или направо вземат дизел и го продават като техен и правят една хубава надценка. Руснаците са доволни, че са си продали стоката. Онези са още по-доволни, че са препродали стока и са взели едни големи пари. Кой страда – купувачът. А купувачът сме ние.

Русия има къде да си продаде газта, но Европа няма откъде да купува.

Светът тотално се променя в икономически и геополитически план. Преминахме през пандемия и ограничения, сега конфликти, военни опрерации, войната Русия-Украйна. Как ще продължи всичко това?

Русия не я мислете. По-скоро бих ви казал защо издържа Русия на тези санкции, които толкова много ги рекламираха.

Пирамида на Маслоу. Пирамидата е от много нива:

  1. Физиологични: храна, вода, сън, здраве, въздух.
  2. Екзистенциални: подслон, безопасност, обезпеченост.
  3. Социални: социални връзки, общуване, привързаност, загриженост за другите и внимание към себе си.
  4. Престижни: самоуважение, уважение от страна на другите, признание, постигане на успех и висока оценка, развитие в работата.
  5. Духовни: познание, самоусъвършенстване, себереализиране.

Владимир Владимирович беше подсигурил първите две нива. Той се е готвил от много дълго време. Това, което се говори, че Меркел и Оланд го били излъгали, той е позволил да бъде излъган. Междувременно се е подготвил много яко, поради което голямата идея – икономически ще ги стиснем за гушата, те ще се сринат, просто не се състоя. Не знам какви са им специалистите, но е елементарно, но се оказа, че не са готови с такъв анализ. И сега: „олеле, какво да правим?“. Еми какво да правите? Най-добре е мир и любов и да се спрат тези дивотии, защото умират много хора.

Друг е въпроса, че начинът по който се развиват нещата в геополитически план на планетата са много тревожни и може да се стигне до момент, до който няма да има нужда нищо де се прилага, защото просто няма да има цивилизация. Аз се надявам, че до такава лудост няма да се стигне, но трудно се отстъпва първото място, то има съответните бонуси и е много неприятно да се разделиш с него, но за съжаление светът се промени и много нови сили набират сила, наперват уши и искат своето място под слънцето. А и са достатъчно силни, за да преборят тъй нареченият хегемон, а това вече се вижда с просто око.

Къде е проблема на българите?

Бедата на българския народ е че няма солидарност. Ако имаше солидарност, много олигофрени нямаше дори да помислят за власт, но за съжаление, ги допуснаха. Това е!

Надявам се на журналистите, да държат обществото будно, защото такава цензура каквато сега има, аз не помня дори в началото на демокрацията.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930