Държава реализира най-големия експеримент за 4-дневна работна седмицаПредишна статия
Човекът, който забогатя със 6 млрд. USD за 24 часаСледваща статия
Горещи новини

22/06/21

Държавите, които най-бързо ще се възстановят след пандемията

Разстояние между редовете+- AРазмер на шрифта+- Принтирайте тази статия

През текущата 2021 г. светът ще се възстанови след кризата предизвикана от пандемията с коронавируса, но при някои държави връщането към нормалността ще се случи с по-бързи темпове. На първо място това ще са САЩ и Китай. Вашингтон ще е „локомотивът“ на възстановяване за сметка на трилиони долари похарчени за стимулиране на бюджета на страната. Успехът на Пекин ще се дължи на ефективната борба а пандемията вътре в страната.

Ръстът на световната икономика ще е най-висок от 1960 г. насам и ще е в размер на 6.9%, съобщава аг. Bloomberg. Подобни темпове на възстановяване няма да са валидни за всички държави, поради различният темп на ваксиниране на населението и достъпността на препарата. Сред „изоставащите“ ще се окажат развиващите се страни, както и държавите-членки на Европейския Съюз, най-вече Франция и Италия, прогнозират експертите на агенцията. „Ваксинирането за момента не е достъпно навсякъде и за всички. Все още много хора се сблъскват със загуба на работа и нарастваща бедност. Все още редица държави изостават“, казва управителят на МВФ Кристалина Георгиева.

На някои държави ще са им необходими няколко години, за да се върнат на предкризисните си нива. Най-силно ще пострадат страните, чиято икономика се движи от туризма.

През първото тримесечие на текущата година световната икономика отчете ръст с 1.3% на годишна база. Висок темп на възстановяване се наблюдава в САЩ, докато в същото време във Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония се наблюдава съкращаване на БВП на глава от населението. Русия, Бразилия и Индия за момента отстъпват по темп на ръст на Китай. Сред факторите, които влияят на темпа на възстановяване на икономиката, експертите посочват скоростта на ваксиниране на населението и монетарната политика. Така например, главният икономист на JPMorgan Chase Брус Касмън отбеляза, че повечето Централни банки през 2020 г. понижиха основните лихвени проценти, включително Русия, Турция и Бразилия. В момента там обаче монетарната политика се затяга с цел да не се повиши инфлацията  или да не се стигне до отлив на капитали.

0 Коментари

Няма коментари Тази страница все още няма коментари

Но можете да бъдете първи да оставите коментар !

Оставете Вашият коментар

<

Facebook

Календар

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930